©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Küçük Çekmece Yöresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Küçük Çekmece Yöresi
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
80 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Avcılar
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP EP

     


Yeri: İstanbul il merkezinin batısında; Küçük Çekmece Gölü'nün batısında; Haramidere vadisinde vadinin doğu sırtlarında HARAMİDERE adlı buluntu yeri; Ambarlı'nın hemen güneyinde denize yakın bir konumda olan AMBARLI adlı buluntu yeri; Avcılar'ın kuzeydoğusunda; Küçükçekmece Gölü'ne yakın bir konumda yer alan AVCILAR adlı buluntu yeri ile gölün kuzeybatı kıyısına yakın bir yerde; olasılıkla TEM 'in güneyinde bulunan KARTALTEPE adlı yer.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Buluntu yerlerinin konumu konusunda ayrıntılı bir bilgi verilmemektedir. Haramidere vadisinde konaklama yeri olarak tanımlanan ilk buluntu yerine 1983 yılının sonunda tekrar gidildiğinde yol yapımı yüzünden tamamen tahrip olduğu görülmüştür [Özdoğan 1985:223].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Yukarıda gösterilen bu buluntu yerleri M. Özdoğan'ın Trakya Araştırmaları çerçevesinde 1983 yılından itibaren tespit edilmiştir. Araştırmacı 1988 yılında çıkan bir yayınında verdiği Trakya'nın MÖ 3.bin yılı yerleşme yerlerinin dağılım haritasında [Özdoğan 1988a:161; res.2) ve 1985 yılında çıkan bir başka yayınında [Özdoğan 1985:res.1'deki harita] Haramidere yöresinde üç yerde Epipaleolitik Çağ buluntu yerini işaret etmekte ve buraların günümüz modern yerleşmeleri tarafından tahrip edildiğine dikkat çekmektedir. Bunlardan biri Avcılar (Küçük Çekmece'nin batısında); biri Ambarlıdere (günümüzde elektrik üretim merkezinin olduğu yer?); sonuncusu ise Haramidere buluntu yeri olmalıdır. Her üç yer birbirlerine çok yakın olmalarından dolayı Küçük Çekmece Gölü Yöresi olarak aynı fişte beraber değerlendirilmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Özdoğan; ön rapor niteliğini taşıyan yayınlarında buluntuların niteliklerinden ve özelliklerinden bahsetmemekte; Haramidere'de yalnız Üst Paleolitik Çağ'ın sonuna ve Epipaleolitik Çağ'a tarihlenen buluntuların varlığından haberdar etmektedir. Buluntular bakımından herhangi açıklayıcı bilgi şimdilik yayınlanmamıştır. Kartaltepe hakkında da Paleolitik bir yer olma dışında herhangi bir bilgi verilmemektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye