©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kayaardı Tepesi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kayaardı Tepesi
Türü:
Dağınık Buluntu Yeri
Rakım:
1330 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Niğde
İlçe:
Merkez
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Niğde il merkezinin 2.4 km kuzeybatısında Kayaardı Mevkii'nde teras üzerinde; Niğde'ye hakim bir yerde yer almaktadır. Kışla Kadarak adıyla da bilinmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kayaardı tepesi; kuzey-güney uzantısında yaklaşık 1 km uzunluğunda; üstü düz; kayalık bir tepedir. Todd'un yüzey araştırması yaptığı 1967 yılında; teraslarda yapılaşmanın başladığı ve zaman içinde bu yapılaşmanın tüm kayalığı kapsayacağına dikkat çekilmektedir. Niğde kentinden Yeşilburç'a giden şose yol ile bir su kanalı bu kayalığın yanından geçmektedir. Buluntulara; kayalığın üstünde dağınık olarak rastlanmıştır. Dolgu toprağının kalınlığı anlaşılmamaktadır. Ana kaya çok yerde yüzeydedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Kentin kuzeyinde ele geçirilen aletleri Güner Soylu arkeoloji dünyasına tanıtmıştır. Soylu'nun araştırması dışında; Todd tarafından 1966 yılında yüzeyinden toplama yapılmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Kışla-Kadarak Mevkii'nde bulunan aletlerin sayısının ne kadar olduğu belirtilmemiştir. Üç tanesi tanıtılmıştır. Birinin ikili uç kazıyıcı olduğunu öğreniyoruz. Bu alette kullanmadan oluşan kenar çentikleri çok belirgindir. Soylu; bulunanları tipolojik özelliklerine dayanarak Geç Orta Paleolitik Çağ'a tarihlemektedir. Soylu; Niğde Müzesi'nde iki tane el baltası biçiminde obsidiyen aletin varlığına dayanarak Niğde Yöresi'nin Paleolitik açıdan zengin olduğunu ileri sürmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye