©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Anep Sırtı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Anep Sırtı
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Kahta
Köy:
Dardağan
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Adıyaman il merkezinin doğusunda Kahta İlçesi'nin yakınında Dardağan Köyü'nün güneybatısındaki aynı adlı sırtta ve Fırat'a doğru eğimli olan yamaçlarda. Günümüzde buluntu yeri Atatürk Barajı'nın göl suları altındadır. Kodu T 52 / 16.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Anep sırtının yer aldığı Dardağan ve Keferkuruş köylerinin olduğu alan tam bir plato görünümündedir. Bu platoyu yazları kuruyan küçük dereler keserek dik eğimli derin yataklar meydana getirmişlerdir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Özdoğan başkanlığında; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üye ve öğrencilerinden oluşan ekibin 1977 yılında Aşağı Fırat Bölgesi'nde yaptığı yüzey araştırmasında Anep Sırtı'nın üzerinde çeşitli yerlerde ve özellikle Anep Deresi'ne bakan doğu yamacında yontma taş alet ve artıkları toplanmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Bu alanda çakmaktaşından yapılmış; kenar düzeltili yongalar; küçük yongalar üzerinde delici uçlar ve bir adet kazıyıcı olarak düzeltilmiş küçük yonga bulunmuştur. Bu buluntular araştırmacı tarafından Üst Paleolitik Çağ'a tarihlenmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye