©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kemerburgaz Yöresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kemerburgaz Yöresi
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Eyüp
Köy:
Kemerburgaz
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: İstanbul kent merkezinin kuzeybatısında; Kemerburgaz'ın doğu-kuzeydoğusunda Davutpaşa Deresi sekilerinde DAVUTPAŞA DERESİ olarak adlandırılan buluntu yeri; Kemerburgaz'ın kuzeybatısında Kağıthane Deresi olarak bilinen derenin doğu kesimindeki PAŞAALANI adlı buluntu yeri ile Alibeyköy Deresi sekilerinde günümüz Alibeyköy Barajı'nın kuzey uzantısı yakınındaki KOTAMENÇE SIRTI adlı buluntu yeri. Bu buluntu yerleri hakkında bilgiler henüz ayrıntılı bir şekilde yayınlanmadığı için ayrı ayrı fişlenmemiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: İstanbul il merkezinin batısında kısa ve düzensiz akarsulardan biri olan Davutpaşa Deresi Belgrat Ormanları'ndan doğup; Kemerburgaz İlçesi'nin yanından geçerek Haliç'e dökülmektedir. Yüzey araştırması olasılıkla derenin üst kesiminde yapılmıştır. Günümüzde bu alan yavaş yavaş modern iskanın tehdidi altında kalmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Şevket Aziz Kansu'nun 1959 yılında İstanbul civarında ve Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde yaptığı yüzey araştırması ile Mehmet Özdoğan'ın 1980 yılında Davutpaşa sekilerinde ve Kemerburgaz yöresinde gerçekleştirdiği yüzey araştırması.
Tabakalanma:
Buluntular: Kansu; bu araştırmasında Davutpaşa Deresi'nin üst sekilerinde sürüklenmekten dolayı çok aşınmış; kabaca iki yüzeyliye (el baltası) benzeyen çakmaktaşından bir yontma taş alet (?) bulmuştur [Kansu 1963:660; res.10]. Aletin çok aşınmış olmasından dolayı tarihlenmesinde; hatta el baltası olup olmamasında bazı tereddütler vardır. Şimdilik Alt Paleolitik Çağ'a konabilir. Özdoğan ise çevrede belirli bir çakmaktaşı yapım geleneğine bağlanamayacak münferit yontma taş eserler bulmuştur. Aynı araştırmacı yörenin yoğun bitki örtüsü ile kaplı olduğundan araştırmaların daha ayrıntılı yapılmasını önermektedir [Özdoğan 1983b:32]. Paşaalanı ve Kotamençe Sırtı buluntu yerleri Paleolitik Çağ buluntu yerleri arasında gösterilmektedir [Özdoğan 1985:res.1'deki harita].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye