©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Keferdiz

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Keferdiz
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Gaziantep
İlçe:
Nurdağı
Köy:
Sakçagözü
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin kuşuçumu 45 km kuzeybatısındaki Keferdiz (yeni adıyla Sakçegözü) İlçesi ile Coba Höyük arasında; ilçenin çok az kuzeybatısında yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Perrot; yayınında Keferdiz olarak tanımladığı buluntu yeri hakkında bir bilgi aktarmamaktadır. Gaziantep'in Akdeniz bölgesi sınırları içinde kalan kesiminde kalan bu yöresinde birbirine yakın üç büyük höyük yer almaktadır. Batıda Songrus; ortada Coba Höyük ve doğuda Keferdis Höyükleri. İçlerinde en önemsiz buluntular vereni Keferdiz Höyük'tür. Üçü de Islahiye ovasında yer almaktadır. Çevre su kaynakları açısından zengin sayılır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1961 yılında; J. Perrot tarafından yapılan yüzey araştırmasında; Keferdiz İlçesi'nin yakınında bazı taş aletler bulunmuştur. Perrot; aletlerin sayılarını vermediğinden ve bazılarında aşınma olduğundan dolayı buluntu yeri bir açık hava konaklama yeri olarak tanımlanmamıştır. Bu yerin boyutları da belirtilmemiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Perrot; arazide bazı Moustérien tipte çakmaktaşı aletlere rastlamıştır. İçlerinde biri damla biçiminde iki yüzeylidir (el baltası) [Perrot 1962:şek.9]. Perrot bulduğu iki yüzeyli tipsel özellikleri hakkında bir bilgi vermemektedir. Bulunan yongaların çoğu; basit düzeltiden dolayı tırtıklıdır. Düzeltileri bazen iki taraflı olarak yapılmıştır. Bunların bir kısmı aşınmış olup sarımsı portakal renginde bir patinaya sahiptir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye