©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Altınözü

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Altınözü
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Altınözü
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Antakya il merkezinin 12 km güneydoğusundaki Altınözü İlçesi'nin hemen güneydoğusundaki bir seki üzerinde ve bu seki ile ilçe arasındaki bir tarlada. Ayrıca ilçenin doğusunda; kuzeye doğru akan ve Asi Nehri'ne ulaşan küçük bir derenin batı sırtında.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yumuşak tepeler ile kaplı olan alanda fazla yükseklikler görülmemektedir. Buluntu yerlerinin konumları hakkında fazla bir bilgi de verilmemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Enver Bostancı 1954 yılında yaptığı yüzey araştırması sırasında Altınözü civarında Paleolitik aletler toplamıştır. Buluntu yeri ve özelliklerinden pek söz etmemiştir. Minzoni-Deroche ekibi de 1988 yılında ilçenin çevresinde araştırma yapmış; Bostancı'nın buluntu yerinden farklı bir yerde; sayısı fazla olmayan yontma taş aletler bulmuştur.
Tabakalanma:
Buluntular: Bostancı'nın yüzey araştırmasında çakmaktaşından yapılmış Micoquien (Üst Acheuléen) tipinde iki adet iki yüzeyli (el baltası) ve üç adet yonga bulunmuştur. İki yüzeylilerden biri; demiroksitli toprakta çok uzun zaman kaldığından tuğla renginde patinalıdır. Yongalardan ikisi kazıyıcıdır. Şenyürek ve Bostancı bu kazıyıcılardan birinin Levalloisien teknikte yapıldıklarını söylemektedirler [Şenyürek-Bostancı 1958a: lev.I;V/res.2 ve Şenyürek-Bostancı 1958b:lev.XII]. Bunların patinaları açık kahve ve gri renklidir. Minzoni-Deroche ise ilçenin doğusunda 9 no'lu buluntu yerinde 2 dilgi ve 35 adet yonga ele geçirmiştir. Bu aletlerin tarihlenmeleri konusunda şimdilik bir yorum yapmamaktadır. Çevre Paleolitik Çağ taş alet ve artıkları açısından zengindir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye