©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karain Mağarası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karain Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
360 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Merkez
Köy:
Yağca
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Antalya il merkezinin 27-28 km kuzeybatısında; Paleolitik Çağ bulgularıyla ünlenen bu mağarada K. Kökten ve I. Yalçınkaya tarafından yapılan kazılarda az sayıda İTÇ çanak çömlekleri bulunmuştur. Mağara'nın bu dönemde mevsimlik iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Olasılıkla Kalkolitik Çağ gibi; bu dönemin göçerlerine ya da avcılarına konut yeri olmuştur. 2008 yılında yapılan kazılarda B Gözü III. tabakada H.II jeolojik seviyesinde İTÇ ve Kalkolitik Çağ buluntuları karışık olarak ele geçmiştir. El yapımı devetüyü ve siyah astarlı çanak çömlek parçaları en bol karşılaşılan örnekleri oluştururlar. Az sayıda polikrom parça da mevcuttur. Monokrom çanak çömlekler üzerinde meme biçimli kabartmalar yanında geometrik zikzak çizgili (insize) ya da nokta bezemeli süslemeler yer alır [Yalçınkaya et al. 2010:47-48]. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır. 2010 yılı çalışmalarında H.II jeolojik seviyesinde, devetüyü hamurlu örneklerin yanında siyah renkli ve el yapımı çömlek parçaları ele geçmiştir. Bunların yanında üzeri kabartmalı ve insize çizgili daha narin parçalar da bulunmuştur. Kulp parçalarının üst kısılarında meme biçimli kabartmalar bulunan örnekler gözlemlenmiştir. Bu seviyelerde ele geçen bir başka çömlek parçası da çok kalın cidarlı ve çok iri gövdelidir. Üzeri krem astarlı olup kısmen kırmızı bantlıdır [Yalçınkaya et al. 2012: 378]. 2011 yılı çalışmalarında H.I jeolojik seviyesinde Roma ve İTÇ çanak çömlekleri bir arada ele geçmiştir. H.II jeolojik seviyesinde kısmen karışma olmakla birlikte İTÇ buluntuları daha baskın ve belirgin olarak ortaya çıkmıştır. Genel olarak kaba biçimli ve ince formlu olmak üzere iki tip grup mevcuttur, çoğunluğu el yapımı olmakla birlikte delikli parçalar da ele geçmiştir. J13 karesinden ele geçen pişmiş topraktan yapılmış delikli mühür oldukça dikkat çekicidir. Karain kazılarında bugüne kadar ele geçen ilk mühürdür. H.III jeolojik seviyesi in situ bir İTÇ dolgusu içermektedir. Çanak çömleklerin çoğu kırık ve kaba formlardan oluşur.
Yeri: Antalya il merkezinin 27 km kuzeybatısında; Yağca Köyü'nün hemen kuzeydoğusundadır. Antalya'ya asfalt bir yolla bağlanmaktadır. Bu açıdan ulaşımı çok kolaydır. Kodu V 19 / 1.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Mağara Çam (Katran) Dağı'nın kalker oluşumlu dik yamaçlarında bulunan; Çadır Tepesi içinde; doğal olarak açılmıştır. Üç büyük boşluktan/gözden oluşan mağaranın ışıklı olan en dış gözünde; A-E harfleri verilen beş küçük göz yer almaktadır. Ele geçen bulgulara göre; Kalkolitik Çağ'da bu gözlerin tümünde yerleşilmediği anlaşılmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye