©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karahasan

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karahasan
Türü:
Höyük ve Mezarlık Alanı
Rakım:
680 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Oğuzeli
Köy:
Taşlı
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ III

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin güneydoğusunda; Oğuzeli İlçesi'nin yaklaşık 26 km güneydoğusunda; Taşlı (Mukbil) Köyü'nün 2 km kuzeyinde; Güveçli Köyü'nün (Gemrik) yaklaşık 3 km doğusunda bu köyün (Güveçli Köyü) Mezrası'nın 200 m yakınındadır. Karahasan Mevkii'nde yer aldığı için bu isim verilmiştir. Bazı yayınlarda Tell Kara Hasan/Hassan ismi ile anılmaktadır. Höyüğe Oğuzeli yolundan Ekinveren (Tilsevet) Köyü yanındaki sapaktan güneye doğru devam eden şose ile gidilmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Sacur/Secir Suyu'nun oluşturduğu Tilbeşar Ovası'nda bulunan höyüğün etekleri hariç yaklaşık 50 m çapında 10 m yüksekliğinde yayvan bir tepe olduğu belirtilmektedir. Gaziantep Müzesi tarafından sit alanı olarak ilan edilen yerleşme yerinin tepesinde bu çalışma sırasında bir ev ve bu eve çıkan bir yol olduğu görülmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Yüzyılımızın başında bir buluntu topluluğunun L. Woolley tarafından Tilbaşar yakınındaki Tell Karahasan Höyük'te bulunduğunun bildirilerek yayınlanması üzerine; höyükten çok bu buluntuların bilim dünyasında ilgi çekmesine yol açmıştır. Woolley bu bulguların bulunuş şekilleri ile ilgili bilgi vermemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Çanak Çömlek: Yayımda üç adet tüm kabın varlığı görülmektedir. Bunlar yörede yer alan diğer İTÇ mezarlık bulgularının aynılarıdır. Maden: Höyükte bulunduğu iddia edilen toplu buluntu L. Woolley tarafından yayınlanmıştır. Bu yayında gösterilen buluntu topluluğunda; [Woolley 1914:lev.XIX/c] bazıları kırık olan; sapı iki boğumlu mızrak uçlarından ancak üç adedi vardır. Diğer mızrak uçları ise ateş karıştırıcı tipindedir. Bir maden kalem bulunmaktadır. Buluntu topluluğunun tarihlenmesine yardımcı olan iğne ise gövdesinde ip bağlama deliği olan elbise iğneleri grubundandır. İki maden buluntu ayrıntılı yayımlanmıştır. Madenlerin analizlerinin tümü yapılmamıştır. Bu açıdan bakır-tunç bulguları olarak nitelendirilmelidir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Bu buluntu topluluğu; büyük olasılıkla höyüğün yanında veya yamacında yer alan bir İlk Tunç Çağı mezarlığına aittir. Bilgilerin kısıtlı oluşu bu var olduğunu düşündüğümüz mezarın ya da mezarların nasıl olduğu hakkında yorum yapamamıza yol açmaktadır. Gaziantep Müzesi'nin araştırmasında höyükte bu şekilde bir mezar açılımını gösteren çukura rastlanılmamıştır. Yöre köylüleri tarafından da bir bilgi verilmemiştir.


Liste'ye