©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karadut Mevkii

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karadut Mevkii
Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
410 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Samsat
Köy:
Hardiyan
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Yeri: Adıyaman İl merkezinin güneydoğusunda; Hardiyan ile Halilan Köyü yolu üzerinde; Fırat Nehri'nin kıyısındaydı. Gritille'den 2 km; Samsat'tan ise 10 km mesafededir. Gritille yüzey araştırmasında 82-GR-5 no'lu yerleşme. Kodu T 51/33.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Karababa havzasında; Fırat nehri kıyısında (sağ yanında) yer alan Karadut Mevkii; Hederm Deresi ile daha güneyde adı olmayan bir su kaynağı arasında yer alır; oldukça düz; höyükleşme göstermeyen bir yerleşmedir; 2 hektarlık bir alanı kaplar.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1977 yılında; M. Özdoğan başkanlığında; Atatürk Baraj Gölü suları altında kalacak yerleşmeleri saptamaya yönelik yüzey araştırması sırasında bulunmuştur. Daha sonra Gritille kazı ekibi tarafından ziyaret edilmiş ve yüzeyden Son Kalkolitik çanak çömlekleri toplanmıştır. 1984 yazında ise Schwartz başkanlığında; Gritille Projesi kapsamında çok kısa süreli kazılmıştır [Schwartz 1988:1].
Tabakalanma:
Buluntular: Mimari: Yüzey toplaması sırasında; çanak çömlek buluntularının en yoğun ele geçtiği alanlarda açılan altı açmada; mimari kalıntılara rastlanmamıştır. Söz konusu açmaların birbirlerini takip edecek şekilde sıralanmayışı; bunların stratigrafik açıdan bağlanmalarını önlemiştir. Ortaya çıkartılan yapı öğeleri yalnızca çukurlar ve çanak çömleğin yoğun olarak ele geçtiği düzlemlerdir. Çukurlar ana toprak içine açılmıştır. Çanak Çömlek: Karadut Mevkii çanak çömlekleri saman-yüzlüler; basit yalın mallar ve el yapımı; kum katkılı mallar olmak üzere üç ana mal grubuna ayrılır. Saman yüzlü mal grubu; toplam çanak çömleğin %74'ünü oluşturur. Yüzey renkleri genellikle açık pembemsi devetüyüdür; seyrek olarak kahverengi ve açık sarı devetüyü renkleri görülür. Bu mal grubuna ait örneklerin çoğu el yapımıdır; bununla birlikte bazı bölümlerinin yavaş dönen çarkta yapıldığı saptanmıştır. Çark yapımı konik kaseler ile kalıp tekniğiyle yapılmış devrik ağızlı kaseler dışında en sık görülen biçim; sırasıyla omurgalı kaseler; dışa açılan kenarlı kaplar; uzun ve kısa boyunlu çömleklerdir. Bazı parçalarda tırnak izi bezekleri ve çıkıntılar görülür. Basit yalın mallar %24 ile ikinci büyük grubu oluşturur: Yüzey renkleri genellikle açık sarı devetüyüdür; bazen açık pembe ya da kahverengimsi devetüyü de görülür. İnce kum katkılıdırlar. Hemen hepsi çark yapımıdır. Biçimler; açık kaseler; içe dönük ağızlı kaplar; uzun boyunlu çömlekler ve "S" profilli kaselerden oluşur. Bezemeli parçalar; iki parça üzerinde tarak bezeme; üç parça üzerinde kazı bezeme; bir diğer üç parça üzerinde saklı astar bezeme; bir parçada boya bezeme ve bir diğerindeki kazı çentikli bezemeleri kapsar. El yapımı kum katkılı mallar ise; yapım ve renk açısından saman-yüzlülere benzer. Biçimlerde küresel çömlekler görülür [Schwartz 1988:4].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Karadut Mevkii'nde çanak çömlek dışında başkaca bulgulara rastlanmaması; yerleşmenin geçici bir kamp yeri ya da yüzey toprağındaki çanak çömlek yoğunluğuna bağlı olarak; üst tabakası tümüyle tahrip olmuş bir yerleşmeye işaret ettiği şeklinde yorumlanmaktadır [Schwartz 1988:2].


Liste'ye