©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karaca Hirbet Ali

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karaca Hirbet Ali
Türü:
Höyük
Rakım:
200 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Reyhanlı
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Antakya İli'nin 34 km kuzeydoğusunda; Reyhanlı İlçesi'nin 3.5 km kuzeyindedir. Türkiye-Suriye sınırına çok yakın bir konumdadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Afrin Çayı'nın kuzey yakasında; çaydan 300 m uzakta; Kürt Dağları'nın güneybatısında yer alan höyüğün çevresinde bereketli topraklar vardır. Kürt Dağları'ndan doğan Afrin Çayı Amik Ovası'nı sulayarak Amik Gölü'ne dökülmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1936 yılında R.J. Braidwood yönetiminde yapılan Amik Ovası Yüzey Araştırması'nda araştırılmıştır. Yüzeyinden sistemli olmayan bir şekilde toplama yapılmıştır.
Tabakalanma: Höyükte; Neolitik Çağ dışında; Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı yerleşmelerinin var olduğunu gösteren çanak çömlek parçaları bulunmuştur.
Buluntular: Çanak Çömlek: Tell el Cüdeyde'nin en alt yapı katında (XIV) ortaya çıkarılan Koyu Yüzlü Açkılı maldan çanak çömlek parçalarının burada bulunduğu bildirilmekteyse de ayrıntılı bir bilgi verilmemektedir. (Bu çanak çömleğin özellikleri için bak. Tell el Cüdeyde).
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Amik Ovası A ve B evrelerine tarihlenen tabakasının var olduğu sanılan bir yerleşme yeridir. Ovanın Neolitik Çağ yerleşme yerleri arasında gösterilebilir.


Liste'ye