©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karababa - Subaşı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karababa - Subaşı
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Çatalca
Köy:
Subaşı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Çatalca ilçe merkezinin yaklaşık 7 km kuzeyinde; Şubaşı Köyü'nün güneybatısındaki KARABABA MEVKİİ adlı buluntu yeri; Subaşı Köyü'ndeki SUBAŞI buluntu yeri; Çatalca'nın kuzeydoğusunda nahiye merkezi olan Yassıören Köyü yakınındaki (?) YASSIÖREN adlı buluntu yeri ile Terkos (Durusu) Gölü'nün güneyinde Balaban Köyü yakınındaki BALABAN adlı buluntu yeri. Yukarıda tariflenen bu buluntu yerleri ile ilgili bilgiler şimdilik çok az olduğu için burada bir arada değerlendirilmiştir. Kodu D 10 / 33-34.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Buluntu yerleri hakkında herhangi bir bilgi verilmediği için yakın konumları açısından bir fikir edinemiyoruz. Özdoğan; bunlar arasında Karababa adlı yerde iki buluntu yeri işaretlemiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Mehmet Özdoğan tarafından 1981 yılında saptanmış ve aynı yıl yüzey toplaması yapılmıştır. 1964 yılında ilk defa tespit edilen Terkos-Gökçeali yöresinde olduğu söylenen Karababa Mağarası'nın; Özdoğan'ın Karababa buluntu yeri ile aynı yer olup olmadıkları bilinmemektedir [Kansu 1965:548]. Olasılıkla Özdoğan'ın iki buluntu yerinden biri burasıdır.
Tabakalanma:
Buluntular: Yukarda verilen buluntu yerlerinden KARABABA'da Orta Paleolitik Çağ'a tarihlenebilecek Levalloiso-Moustérien tipte yontma taş alet endüstrisine ait parçalar toplanmıştır. Diğer buluntu yerlerinden toplanan yontma taş aletler hakkında henüz ayrıntılı bir yayın yapılmamıştır. Subaşı; Yassıören ve haritamızda gösteremediğimiz Balaban buluntu yerleri İstanbul Çevresi başlıca Paleolitik Çağ buluntu yerleri haritasından alınmıştır [Özdoğan 1985:res.1'deki harita]. Olasılıkla Epipaleolitik Çağ buluntu yerleridir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye