©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karaağaçtepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karaağaçtepe
Türü:
Höyük
Rakım:
10 m
Bölge:
Marmara
İl:
Çanakkale
İlçe:
Eceabat
Köy:
Seddülbahir
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ I İTÇ II

     


Yeri: Çanakkale il merkezinin güneybatısında; Gelibolu İlçesi'nin güneybatısında; Seddülbahir Köyü'nün 3 km kuzey-kuzeydoğusundadır. Kodu H 1 / 2.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Gelibolu Yarımadası'nın hemen hemen ucunda denecek bir yerde olan höyük antik Protesilaos Tümülüsü olarak bilinmektedir. Morto Körfezi'nin 1 km uzağında; Kirte Deresi'nin kuzey sekisinde orta boy bir höyüktür. Yaklaşık olarak 100 m çapında; 8 m yüksekliğinde konik bir yükselti biçimindedir. Dar ve dik iki terası mevcuttur. Çevresi tarım arazileriyle kaplıdır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1882 yılında yerleşme yerinde; tümülüs zannıyla H. Schliemann tarafından yüzeyden 2.5 m derine kadar inen bir yarma açılmıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra R. Demangel yönetiminde Fransız İşgal Kuvvetleri adına 1921-23 yıllarında kazılmıştır. 1982 yılında ise M. Özdoğan'ın başkanlığında Gelibolu Yarımadası Yüzey Araştırması'nda tekrar araştırılmış ve sistemli yüzey toplaması yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: 1921-23 yıllarında gerçekleştirilen kazılar sonucunda; höyükte 11;5 m kalınlığında bir dolgu saptanmıştır. En üstte 1;5 m kalınlığındaki dolgu: Bizans Dönemi 4 ve 3. yapı katları: İTÇ; Troya II dönemi 2. yapı katı: İTÇ; Troya I dönemi 1. yapı katı: Kumtepe I b ile çağdaştır. Ayrıca 1982 yılında M. Özdoğan tarafından yapılan yüzey toplamalarında Neolitik Çağ'a ait çanak çömleklerin toplandığı bildirilmektedir.
Buluntular: Mimari: Mimari konusunda ayrıntılı bir bilgi yoktur. 7.30-6.00 m arasında; Troya I evresine tarihlendirilen 2. yapı katı iki alt evreye ayrılır. Her iki alt evre de yangın sonucunda yok edilmiştir. 7.30-7.10 m arasında kırmızı kil ve kömürden oluşan bir tabakaya rastlanılmıştır. Bunun üzerinde çöküntü yolu ile oluşmuş bir taş yığıntısı ele geçmiştir. 6.50-6.30 m arasında ise ince; üstünde kırmızı kilden bir şerit ve çakıllı kum bulunan; kül ve yanık topraktan bir tabakaya rastlanmıştır. Kırmızı kil şeridin altında; bazen büyük taş kümeleriyle kesilmiş siyah kömür çizgisi görülmektedir. Çanak Çömlek: Troya I evresine tarihlendirilen 2. yapı katı çanak çömleği el yapımı; siyahtan griye doğru değişen koyu renkli ve açkılıdır. Form olarak; içe kıvrık ağızlı veya içten kalınlaştırılmış ağızlı kaseler; testi; çömlek formları ve kapaklar vardır. Kaplar üzerinde çizgi; oluk veya plastik bezemelere rastlanabilmektedir. 3. ve 4. yapı katlarında çok tipik Troya II çanak çömlekleri görülmektedir [Schliemann 1884:26]. Bunlardan Schilemann'ın depas amphikypellon adını verdiği uzun gövdeli; çift kulplu kadehler oldukça tipiktir. Kapların çoğunluğu kalın kırmızı astarlı ve parlak açkılıdırlar. Kil: Pişmiş topraktan ağırşaklar ve dokuma tezgahı ağırlıkları vardır. Sürtme taş: Cilalı taş baltalar; öğütme taşları; havan elleri ve serpantin asa başı il yüzeyden bir adet sap delikli çekiç bulunmuştur. Maden: Troya II dönemine ait tabakalarda bronz bir iğne ele geçmiştir. Schliemann tunçtan ucu kıvrık bir hançerin çizimini vermektedir. Bu hançer türünün ünik buluntuları arasındadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Gelibolu yarımadasının en uç noktasında bulunan höyük konumu itibari ile bölgedeki en önemli İlk Tunç Çağı yerleşme yerlerinden biridir. Bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Karaağaç Höyüğü malzemelerinin detaylı olarak tekrar yayınlanması gerekmektedir.


Liste'ye