©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karaağaçtepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karaağaçtepe
Türü:
Höyük
Rakım:
10 m
Bölge:
Marmara
İl:
Çanakkale
İlçe:
Eceabat
Köy:
Seddülbahir
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Çanakkale il merkezinin güneybatısında; Seddülbahir Köyü'nün yaklaşık 3 km kuzey-kuzeydoğusunda yer alan yerleşme yeri arkeoloji metinlerine; Protosilas Tümülüsü adıyla da girmiştir. Morto Koyu'ndan 1 km uzaktadır. 8 m yüksekliğinde; 100 m çapında; yörenin orta boyutlu höyüklerinden biridir. Tümülüs olabileceği düşüncesiyle; 1882 yılında H. Schliemann tarafından kazılmış; 1921-23 yıllarında ise R. Demangel yönetiminde kazılara devam edilmiştir. Özellikle Demangel'in kazısında; en altta; 4.5 m kalınlığında Kumtepe I b tabakası bulgularının ortaya çıkışı; Gelibolu Yarımadası'nın yerleşim tarihini Son Kalkolitik Çağ'a; belki de daha eskiye kadar götürmektedir. Kodu H 2 / 1. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Çanakkale il merkezinin güneybatısında; Gelibolu İlçesi'nin güneybatısında; Seddülbahir Köyü'nün 3 km kuzey-kuzeydoğusundadır. Kodu H 1 / 2.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Gelibolu Yarımadası'nın hemen hemen ucunda denecek bir yerde olan höyük antik Protesilaos Tümülüsü olarak bilinmektedir. Morto Körfezi'nin 1 km uzağında; Kirte Deresi'nin kuzey sekisinde orta boy bir höyüktür. Yaklaşık olarak 100 m çapında; 8 m yüksekliğinde konik bir yükselti biçimindedir. Dar ve dik iki terası mevcuttur. Çevresi tarım arazileriyle kaplıdır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye