©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Alponos / Alpoğuz

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Alponos / Alpoğuz
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Eskişehir
İlçe:
Seyitgazi
Köy:
Sarayören
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Eskişehir il merkezinin güneydoğusunda; Eskişehir-Seyitgazi karayolunun batısında; Eskişehir'den 25 km uzakta; Sarayören (Alponos/Alpoğuz) Köyü'nün kuzeyindeki plato (olasılıkla Tahtalıbaba Tepesi'nin doğu kesimi) üzerinde.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Alponos'un kuzeyindeki plato yakınında Kocaboğaz Deresi'nin başında çakmaktaşı ocakları bulunmaktadır. Köyün kuzeybatısında 1.331 m rakımlı Tahtalıbaba Tepesi yer almaktadır; olasılıkla aşağıda sözü geçen iki yüzeyli bu yükseltinin eteklerinde bulunmuştur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: E. Chaput'un eşi ile İ.K. Kökten tarafından plato üzerinde; çok az sayıda yontma taş alet ve artıkları toplanmıştır. Daha sonra;1952 yılında Kökten aynı yörede yeniden bir yüzey araştırması yapmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Chaput 7.8 cm uzunluğunda; 3 cm kalınlığında oldukça küçük bir iki yüzeyli bulmuştur [Chaput 1941:lev.V]. Bu iki yüzeylinin (el baltası) çakmaktaşından yapıldığı ve Avrupa'nın Levalloisien VI endüstrisindeki el baltalarına benzediği ileri sürülmektedir. Kökten de başka aletleri bulmak ümidiyle aynı yerde küçük bir yüzey araştırması gerçekleştirmiş; köyün kuzeyindeki platoda birçok çakmaktaşı kırığı (olasılıkla artık parçalar) bulmasına karşın bir tek bile alet elde edememiştir. Tomsky; Chaput'un bulduğu iki yüzeyliyi Üst Acheuléen olarak tarihlendirmektedir [Tomsky 1982:192-193].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye