©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Karahöyük 1

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Karahöyük 1
Türü:
Höyük
Rakım:
1115 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Konya
İlçe:
Meram
Köy:
Karahüyük
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Konya il merkezinin güneyindedir. J. Mellaart; 1951 yılında başlayıp 1958 yılında bitirdiği Güney Anadolu Yüzey Araştırması'nda; bu höyüğün yüzeyinden; Konya Ovası'nda Son Kalkolitik Çağ'a tarihlediği bazı çanak çömlek parçalarını topladığını bildirmektedir. 1954 yılındaki yazısında ise kırmızı mat boya bezemeli devetüyü maldan parçayı yayınlamıştır [Mellaart 1954:185; şek.67]. Höyük; S. Alp yönetiminde kazılmıştır. Höyüğün en eski tabakaları; günümüz ova seviyesinden 10 m derinde bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı; bir Kalkolitik Çağ yerleşmesinin var olduğu sanılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Konya il merkezinin yaklaşık 7 km güneybatısındadır. Asfalt karayolu ile Cem bahçeleri adı verilen bahçeler içerisinde yer alan bu ünlü höyüğe ulaşmak çok kolaydır. Konya yöresinde birkaç Karahöyük olduğu için bu höyüğe 1 numarası verilmiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Merkezdeki büyük tömelti ve çevresinde yer alan biri hariç 4-6 m yüksekliğinde olan on yayvan tepecik ile İç Anadolu Bölgesi'nin en büyük höyüklerinden biridir. Yerleşim çapı olarak 1.000x500 m ölçüleri bildirilmektedir [Arık 1956:16-17; kroki 6]. Çevresi çok kalın bir alüvyon dolgu ile kaplı olduğundan ve bu dolgu kaldırılmadan yerleşmenin gerçek boyutlarını söylemek olanaksızdır. Höyüğün kuzey terasındaki C açmasında 29.10 m'de ancak ana toprağa inilmesi birikimin kalınlığını ortaya koymaktadır. Kuzeyinde pınarlar vardır. Olasılıkla kuyu ile kolayca ulaşılan taban suyunun varlığı buranın yurt yeri olarak seçiminde rol oynamıştır. Yine kuzeyinden Meram Çayı'nın kollarından biri geçmektedir. Höyüğün üzeri uzun bir süre askeri kamp yeri vazifesi gördüğü için delik deşik görünümündedir. Çevre köylüler de toprak çekerek büyük ölçüde tahribata yol açmışlardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye