©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kandilli / Bahçehisar

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kandilli / Bahçehisar
Türü:
Höyük
Rakım:
820 m
Bölge:
Marmara
İl:
Bilecik
İlçe:
Bozüyük
Köy:
Kandilli
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İTÇ III İTÇ II

     


Yeri: Bilecik il merkezinin güney-güneydoğusunda; İnönü'nün 5 km batısındadır; Kandilli Köyü'nün 4.3 km kuzeydoğusundadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Porsuk Nehri'nin küçük bir çayı olan Sarısu'nun güneyinde; Eskişehir Ovası'nın batı kesiminde yer alan höyük; günümüzde ova tabanından 7.5 m yükseklikte; oval biçimli bir tepedir. Kuzey-güney doğrultusunda 400 m uzunluktadır. Kuzey tarafı daha yüksek görünümdedir. Güney tarafında terası mevcuttur. Höyük; yakınındaki köyden dolayı; Kandilli adıyla bilim dünyasına tanıtılmıştır; T. Efe ise köylülerin Bahçehisar adıyla tanıdıklarını belirtmektedir. Yörenin en büyük höyüklerinden biridir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: D.H. French tarafından Kandilli adıyla haberdar edilen [French 1969:şek.35; no.322] höyükte yoğun yüzey araştırması ancak 1990 yılında T. Efe ile gerçekleşmiştir [Efe 1992:56].
Tabakalanma: Yüzey bulgularına göre tepenin; İlk Tunç Çağı II ve III evrelerinde; MÖ 2. binyılın başında; Klasik ve Bizans Dönemi'nde var olan yerleşmelerin kalıntılarını barındırdığı anlaşılmıştır. T. Efe; İTÇ malzemesinin höyüğün doğu kesiminde kuzey kesimine nazaran daha fazla olduğunu belirtmektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Bahçehisar'da Demircihöyük yerleşmesinde tabakalı olarak bulunan ve Eskişehir Yöresi'nin İlk Tunç Çağı III. evresine tarihlenen kırmızı astarlı mal ile ince kırmızı astarlı maldan örnekler bulunmuştur. Bunlardan ilk mal örneği genellikle el yapımı; minik taşcık katkılı ince hamurlu; kırmızımsı kahverengi astarlı; açkılıdır. Diğer mal grubu ise genellikle yavaş dönen çarkta üretilmiştir. Çok iyi arıtılmış olan hamuruna ince kum ve mika katılmıştır. Yüzey rengi ilk grup gibidir. Astarın daha ince olduğu gözlenmektedir. Özenle açkılanmıştır. Bu mallarda kase ve tabaklar; taşkın halka tutamaklı çömlekler;vd. biçimler izlenmektedir. Ayrıca; saklı astar bezemeli; çizi bezemeli parçalarda mevcuttur [Efe 1994:şek.23] Kil: Pişmiş topraktan iki küçük idol parçası bulunmuştur. Birinin baş kısmı diğerinin bezemeli gövde kısmı mevcuttur. Hayvan figürü parçaları toplanmıştır. İki adet ağırşağın üstü bezemelidir. Sürtme Taş: Bir adet koyu gri renkli açkılı taş balta parçası yüzeyde bulunmuştur.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Kandilli/Bahçehisar Höyüğü'nün malzeme grupları içinde ele geçen İlk Tunç Çağı III sonuna tarihlenen mal grupları; İç Anadolu Bölgesi'nin geçiş dönemi malları ile büyük benzerlikler taşımaktadır. Bu mallar Demircihöyük Orta Tunç Çağı mallarından daha eskidir. Bu bakımdan höyüğün önemli olduğu iddia edilmektedir. Bahçehisar İTÇ IIIb malları; yaklaşık olarak Troya IV; Beycesultan VI-VII; Polatlı XII-XI; Büyükkale 8d-9 tabakaları ile ilişkilidir.


Liste'ye