©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Almalı Yakını

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Almalı Yakını
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
770 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Merkez
Köy:
Almalı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin 19 km güneyinde; Gaziantep-Kilis karayolunun üzerinde; yolun hemen doğusunda; karayolu ile Almalı Köyü arasındaki bağlarda; yaklaşık olarak Bostancık Köyü ile Almalı Köyü arasında. Buluntu yerini tespit eden Perrot'un burası ile ilgili verdiği resimde; önde buluntu yeri olan bağ; arka kısımda ise Almalı Höyüğü görülmektedir. Olasılıkla buluntu yerinin özel bir adı yoktur. 1:100.000 ölçekli haritada köyün adı Elmalı olarak geçmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Perrot; buluntu yerinin konumu hakkında bir bilgi vermemekte; buluntu yoğunluğu konusunda da bir şey söylememektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: J. Perrot; 1961'de Gaziantep yöresinde yaptığı yüzey araştırmasında; bağlar içinde önemli bir açık hava konaklama yeri bulmuştur [Perrot 1962:lev.5].
Tabakalanma:
Buluntular: Perrot; Almalı Höyüğü yakınındaki bu alanda büyük ve orta boyutta yongalar; yumurta biçimli bazı iki yüzeyliler ve bir adet de yarıcı alet bulmuştur. Tüm buluntular günümüzde Gaziantep Müzesi'nde saklanmaktadır. Perrot burasının Orta Paleolitik Çağ'a tarihlenen önemli bir Moustérien istasyon olduğunu bildirmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye