©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kabarsa

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kabarsa
Türü:
Höyük
Rakım:
130 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Mersin
İlçe:
Tarsus
Köy:
Mahmutağa
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Mersin il merkezinin kuzeydoğusunda; Tarsus İlçesi'nin yaklaşık 7 km doğusunda; Tarsus-Adana karayolunun güneyinde; Mahmutağa Köyü'nün içindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 10-12 m yüksekliğinde küçük bir höyüktür.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Höyükte; Tarsus Amerikan Araştırmaları adına küçük bir sondaj gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 1951 yılında da M.V. Seton-Williams tarafından höyüğün yüzeyinde toplama yapılmıştır. Kilikya Yüzey Araştırması adına yapılan bu araştırmadaki toplama sisteminden bahsedilmemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Yüzey toplamasına göre; şüpheli Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'dan; İlk Tunç Çağı'na ve Roma Dönem'ine kadar tabakaların var olduğu iddia edilmektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'a konabilecek mal grupları içinde Kabarsa Höyüğü'nün adı; açkılı çanak çömlek bulunan yerler arasında sayılmaktadır [Seton-Williams 1954:130]. Olasılıkla Koyu Yüzlü Açkılı maldandır. İçel-Adana il sınırları içinde yapılan Kilikya Yüzey Araştırması buluntuları genelde Mersin Yumuktepe buluntu ve tabakalanmasına göre tarihlenmiştir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Mersin Yumuktepe XXVI-XXIV. tabakalarında görülen açkılı mal ile benzerliği olduğu kabul edilmektedir. Ayrıntılı bir karşılaştırma yoktur. Bu bakımdan çok şüpheli Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ (Halaf öncesi) yerleşmesidir. ASPRO'da Proto-Kalkolitik Çağ yorumu ile 6/2 evresine konmuştur [Hours et al. 1994:190].


Liste'ye