©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


İnboğazı Mağaraları

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

İnboğazı Mağaraları
Türü:
Mağara
Rakım:
120 m
Bölge:
Marmara
İl:
Balıkesir
İlçe:
Havran
Köy:
İnönü
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Balıkesir il merkezinin batısında; İnönü Köyü'nün 1.5 km güneydoğusunda; Çal Dağı'nın İnboğazı Mevkii'nde yedi ağızlı bir mağara oluşumudur. 1949 yılında Kökten tarafından saptanan bu mağaraların Devedamı; Karanlık; Aydınlık ve Andık gibi isimleri olduğu belirtilmektedir. Kökten; içlerindeki en büyüğü olan Karanlık Mağarası'nda kazı yapmış ve üçüncü kattaki siyah ve kahverengi açkılı; çizgi bezemeli parçaları Kalkolitik Çağ'a; hatta Neolitik Çağ'a tarihlemiştir.1987 yılında M. Özdoğan tarafından tekrar ziyaret edilmiş ve Kalkolitik Çağ; İTÇ ve Ortaçağ yerleşme yeri olarak gösterilmiştir. Kodu K 5 / 3.
Yeri: Balıkesir il merkezinin batısında; Havran'ın 6 km doğusunda; İnönü Köyü'nün hemen arkasında; köyden 1.5 km uzaklıktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Havran Çayı'nın açtığı İnboğazı denilen yerde; Karanlık Mağara'nın dışında; Devedamı; Aydınlık; Andık isimlerini taşıyan başka mağaralar da bulunmaktadır. İnboğazı Mağaraları adıyla tanıtılan bu mağaralar; Büyük Çal Dağı'nın Gelinderesi'ne bakan kalker yapılı yamacı üzerindedir. İçlerinde yalnız Karanlık Mağarası'nda çalışılmış yöre kültürü hakkındaki bilgiler bu mağaradan sağlanmıştır. Bu açıdan buluntuların Karanlık Mağara adı altında sunulması gerekmektedir. Burada Havran Barajı'nın yapımı devam etmektedir. Mağaralar barajdan kısmen etkilenecektir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye