©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


İmamoğlu Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

İmamoğlu Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
693 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Malatya
İlçe:
Battalgazi
Köy:
İmamlı
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Orta

     


Malatya il merkezinin kuzeydoğusunda; Fırat yakınındaki İmamlı Köyü'nün 1 km kadar güneybatısındaydı. Karakaya Barajı göl suları altında kalmadan önce Höyük Deresi ile Kırmızı Dere'nin birleştiği yerde bulunan 14 m yüksekliğinde; 100 m çapındaki bu konik biçimli höyük; 1947 yılında K. Kökten tarafından bilim dünyasına tanıtılmıştır. 1975'de Ü. Serdaroğlu; 1977'de M. Özdoğan yönetimindeki ekip tarafından yapılan toplamada ortaya çıkan Obeid boyalı; saman yüzlü ve kaba maldan parçalar; burada kesin bir Kalkolitik Çağ tabakasının varlığını ortaya koymasına karşın; E. Uzunoğlu yönetimindeki kazılarda bu tabakaya kadar inilememiş; ancak yüzeyde çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Kodu P 50 / 3.
Yeri: Malatya il merkezinin kuzeydoğusunda; Battalgazi İlçesi'ne bağlı İmamlı Köyü'nün 800 m güneybatısındaydı. Karakaya Baraj gölü suları altında kısmen kalarak tahrip olmuştur. Höyük; uzun süre bir ada olarak su üstünde kalmış hatta son yıl çalışması olan 1987 yılı kazısı; ada şeklindeyken gerçekleştirilmiştir. Kodu P 50 / 3.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: İmamoğlu Höyüğü; Fırat Nehri'ne kavuşan Höyük Deresi ile Kırmızı Dere'nin birleştiği yerde; olasılıkla Fırat Nehri'nin oluşturduğu; çakıllı bir birikinti konisi üzerinde yer almaktaydı. Bu bakımdan Fırat Nehri'ne uzaktan da olsa hakim konumdaydı. 14 m yüksekliğinde 100 m çapında; dik yamaçlara sahip konik biçimli bir tepeydi. Kuzeyinde küçük bir terası vardı.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye