©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Türbe Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Türbe Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
480 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Siirt
İlçe:
Eruh
Köy:
Çiçekyurdu
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Türbe Höyük, Siirt il merkezinin 27 km güneybatısında, Merkez İlçe'ye bağlı Yokuşbağlar Köyü'nün Çiçekyurdu Mezraası'nın kuzeybatısında yer alır. Höyük, Siirt'in güneyinden akan Botan Suyu'nun kıyısında bulunan, yaklaşık 100x40 m boyutlarında bir yerleşmedir [Sağlamtimur 2004a:463; Sağlamtimur 2004b:151]. Yerleşme alanının kültürel dolgusunun 3-4 m kalınlığında olduğu düşünülmektedir. Höyük yüzeyi, batıdan doğuya alçak bir hendeğe doğru eğim göstermektedir. Höyük, Dicle-Fırat Nehirleri Arkeolojik Keşif Araştırmaları Projesi çerçevesinde, Algaze başkanlığındaki ekip tarafından Botan Suyu Vadisi'nde yapılan araştırmalar sırasında, ilk kez 1988 yılında saptanmıştır [Algaze 1989: 253, 268, 279]. J. Velibeyoğlu başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan Botan Vadisi ve Çattepe (Tilli) Yüzey Araştırmaları sırasında tekrar incelenmiştir. Yerleşmede 2002 yılında H. Sağlamtimur ve 2006 yılında Mardin Müzesi başkanlığında kurtarma kazıları yapılmıştır. Neolitik buluntuları birkaç mezardaki buluntulardan oluşmaktadır. Yerleşmenin güney kısmında çoklu kafatası gömütleri olan 3 sanduka mezar (M1, M2, M3) bulunmuştur. M1 mezarının içerisinde 7 kafatası, 1 bireye ait vücut kemikleri, 1 bütün kap açığa çıkartılmıştır. Kafataslarından birinin elmacık kemiğinde kırmızı aşı boyasına rastlanmıştır. M2 mezarı içerisinde 8 kafatası, iki bireye ait vücut kemikleri, 2 bütün kap açığa çıkarılmıştır. Bir kafatasının kaş kemerlerinde kırmızı aşı boyasına rastlanmıştır. M3 mezarı içerisinde birkaç kol ve bacak kemiği bulunmuştur. Mezarlarda ele geçen kaplar Halaf öncesine ait seramiklerin özelliklerini göstermektedir. Ayrıca yerleşmede bulunan bitumen bezemeli kap parçaları da MÖ 6. binyıla ait bir gruptur [Sağlamtimur 2013:136].
Yeri: Siirt il merkezinin güneybatısında; Yokuşbağları (Susik) Köyü'nün 1.5 km kuzey-kuzeydoğusunda; Çiçekyurdu Mezrası'nın kuzeybatısnda; Botan Suyu'nun doğu yakasında yer almaktadır. Köyün günümüzdeki adı Çiçekyurdu'dur.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yaklaşık 100x40 m boyutlarındaki yerleşim yeri; Botan Suyu'nun Dicle Nehri ile birleştiği noktadan 6 km kadar kuzeyde; Botan Suyu Vadisi'nin içinde yer almaktadır. Doğal bir tepe üzerinde yer alan höyük batıdan doğuya alçak bir hendeğe doğru eğim göstermektedir. Botan Suyu Vadisi'nin güneyinde, bu derin vadinin bittiği alana yakın, iki yüksek dağ sırasının birbirine yaklaşarak kapandığı bir noktada bulunmaktadır. Botan Suyu'nun yan kolları tarafından sel tipi akışlarla vadi içine biriktirilmiş, bloklu çakıl depolarından oluşan doğal bir tepenin üzerinde yer alan höyük batıdan doğuya alçak bir hendeğe doğru eğim göstermektedir. Höyüğün kuzey tarafını mevsimlik akan bir dere sınırlamaktadır. Derenin getirmiş olduğu alüvyonal birikinti ise höyüğün kuzeybatı kısmında çakıllı düz bir alanın oluşmasına sebep olmuştur [Sağlamtimur 2004a:463].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye