©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


İkiz Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

İkiz Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
685 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Malatya
İlçe:
Battalgazi
Köy:
Kuluşağı
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Malatya il merkezinin 25 km kuzeydoğusunda; Kuluşağı Köyü'nün 750 m kuzeybatısında; Atatürk baraj göl alanının kıyısında; eski Meydancık köy yolunun yanındadır. Baraj gölünün yükselip alçalmasından etkilenen bir konumdadır. Höyük dar bir girinti ile birbirinden ayrılan biri kuzeyde diğeri güneyde olan iki tepe şeklindedir.1987 yılında Değirmentepe Kazı ekibi tarafından saptanan yerleşme yeri 1989 yılında U. Esin yönetiminde kazılmıştır. Kuzey tepede açılan B açmasında; en alttaki 4. tabakada; ancak çukurlarda ortaya çıkan Koyu Yüzlü Açkılı maldan örneklerin Neolitik Çağ'ın sonuna; İlk Kalkolitik Çağ'ın başına tarihlenebileceği iddia edilmektedir. Bu parçalar Amik Ovası B evresi buluntuları ile karşılaştırılabilir. Mimari kalıntılar bulunmamıştır.
Yeri: Malatya il merkezinin 25 km kuzeydoğusunda; Battalgazi İlçesi'nin doğu-kuzeydoğusunda; Kuluşağı Köyü'nün 500 m kadar kuzeybatısında; köyden; günümüzde su altında kalan Meydancık Köyü'ne giden eski toprak yolun batı kenarındaydı.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyük; Karakaya Baraj göl sularının yüksek olduğu sürelerde su altında kalmakta; diğer zamanlarda su dışına çıkmakta; göle doğru bir burun teşkil etmektedir. Suların yükselip alçalmasından büyük oranda etkilenmektedir. Bu sebeple günümüzde tamamen tahrip olduğu söylenebilir. 1989 yılında; yerleşmeye ait buluntular; suyun oluşturduğu teraslar üzerinde dağınık bir şekilde bulunmaktaydı. Tam boyutları saptanamamıştır. Buna karşılık kültür toprağının kalınlığının 1.5 m olduğu belirlenmiştir. Höyük; bir boyun ile birbirinden ayrılan; biri kuzeyde diğeri güneyde olmak üzere iki tepeden oluşmaktadır. Bu biçiminden dolayı Değirmentepe kazı ekibi tarafından "İkiz Höyük" olarak adlandırılmıştır. Konglomera oluşumlu doğal bir yükselti üzerindedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye