©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


İğdeli Çeşme

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

İğdeli Çeşme
Türü:
Höyük
Rakım:
1300 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Nevşehir
İlçe:
Acıgöl
Köy:
Yalman
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Nevşehir il merkezinin güneybatısında; Acıgöl'ün 7 km batısında; Aksaray-Nevşehir karayolunun kuzey tarafında; modern çeşmenin yanındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Olasılıkla ismi bu modern çeşmeden gelmektedir. Burayı yurt yeri olarak seçen toplulukları da bu su kaynağı çekmiş olmalıdır.1964 yılında yüzey araştırması yapıldığı sıralarda yerleşme yerinin üstünün ekili olduğu bildirilmektedir. Todd; yerleşmenin tahrip olmadan önce yüksekliği fazla olmayan yayvan bir höyük veya düz yerleşme yeri olduğunu iddia etmektedir; sürülerek büyük ölçüde tahrip olmuştur. Bu açıdan yerleşmenin büyüklüğünü ölçmek imkansızdır. Obsidien buluntuların yaklaşık 200 m'den büyük bir alana dağıldıkları tespit edilmiştir. Bulgular; karayolunun ve çeşmenin kuzey tarafından gelmektedir. Yolun güneyinde ise yoktur. Buna karşılık yolun güneyindeki İğdeli Tepe'nin üstünden 30 adet obsidien parça bulunmuştur. Bu buluntular belki bir ikinci yerleşme yerini işaret etmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1964 yılında I. A. Todd tarafından tespit edilmiştir [Todd 1968a:105-106].
Tabakalanma: Todd; buluntu yerinde Neolitik çağ bulguları dışında İlk Tunç Çağı II'ye ait olduğunu söylediği malzeme toplamıştır.
Buluntular: Çanak Çömlek: Todd'un yüzey araştırmasında yüzeyden Neolitik Çağ'a ait hiçbir çanak çömlek parçası bulunmamışsa da burası diğer buluntulara bakılarak Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'dan ziyade İlk Çanak Çömlekli Neolitik Çağ'a (?) tarihlenmektedir. Yontma Taş: Bu endüstride de obsidiyen yataklarına çok yakın olduğu için doğal olarak obsidiyen ana malzeme olmuştur. Diğer malzemeden ancak birkaç parça ele geçmiştir. Bazı kalem ve kazıyıcılar gibi aletlerin yanısıra çok büyük sayıda yonga artığı bulunmuştur.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Buluntular içinde büyük oranda artık yonma taş örneği bulunması burasının mevsimlik bir konaklama ve işlik yeri olabileceğini göstermektedir. Ok ucu olarak yalnız bir parça bulunmuştur. ASPRO'da; düzeltilmemiş tarihleme ile GÖ 8.000-7.600 yılları arasına; 5. evre içine konmuştur [Hours et al. 1994:172].


Liste'ye