©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


İbonun Rampası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

İbonun Rampası
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
50 m
Bölge:
Marmara
İl:
Yalova
İlçe:
Merkez
Köy:
Akköy
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
EP ÜP

     


Yeri: Yalova il sınırları içinde; Marmara Denizi'nin güneydoğu kısmında; Yalova İl merkezi ile bu kentin bir zamanlar küçük bir köyü (günümüzde yazlık apartman ve villalar ile modern bir kent görünümünde) olan Çınarcık arasında; Çınarcık köy merkezinin 4 km kadar doğu-güneydoğusunda; Marmara Denizi'nden yaklaşık 1 km içerde; güneyindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yalova'dan Çınarcık'a Samanlı Köyü üzerinden giden karayolunun her iki tarafında; yolun rampa yaptığı yerde (yöresel adıyla İbonun Rampası) yaklaşık 100x150 m boyutlarındaki bir alanda yongalanmış taş aletler toplanabilmektedir. Bu alet ve artıklar geniş bir alanda dağınık bir şekilde bulunmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İlk defa Güven Arsebük tarafından tespit edilen ve Arsebük yönetiminde İstanbul Üniversitesi; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yoğun bir şekilde; rastgele yöntemle yüzeyden toplama yapılan İbonun Rampası; Marmara Bölgesi'nin güney kısmında da Paleolitik ve daha sonraki çağlarda konaklama yerlerinin var olduğunu göstermiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Çakmaktaşından yonga dilgi ve dilgi çekirdeklerin içinde; kazıyıcı uç; delici ve çoklu alet tipinde örneklerin özelliklerine bakıldığında bunların Üst Paleolitik Çağ'a ait olabilecekleri ve belirli bir Orta Paleolitik endüstri etkisinin var olduğu düşünülmektedir [Esin 1992:65; lev.2/7-8; lev.3/9-14]. Esin; ayrıca bu alet topluluğu içinde; çok az olsa da birkaç obsidiyen dilgiciğin varlığından İbonun Rampası mevkiinin Epipaleolitik çağda da konaklama yeri olduğuna işaret etmektedir [Esin 1992:65; Esin 1994:453].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye