©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Höyüktepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Höyüktepe
Türü:
Höyük
Rakım:
m
Bölge:
Ege
İl:
Kütahya
İlçe:
Aslanapa
Köy:
Kureyşler
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ II

     


Yeri: Kütahya ili, Aslanapa ilçesi, Kureyşler Köyü'nde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyüğün belirlenen boyutları 170x130 m'dir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: DSİ Eskişehir 3. Bölge Müdürlüğünce inşasına devam edilen Kureyşler Baraj sahasında Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından 2014 yılında kurtarma kazıları başlamış, ilk sezonda 2015 yılına kadar kazılar sürdürülmüştür [Türktüzün et al. 2017:1].
Tabakalanma: Höyüğün sınırları, kuzey-güney doğrultusunda 200 m, doğu-batı doğrultusunda 200 m olarak belirlenmiştir. Yüzey incelemesinde höyüğün doruk noktasından İTÇ II seramiği toplanırken, doğu ve güney kesiminde İTÇü II ile birlikte Bizans seramiği görülmüştür. Üst kotların batı kesiminde İTÇ tabakalarının çoğu Bizans Dönemi mezarları tarafından tahrip edilmiştir. Höyüğün güney ve güneydoğu eteklerinde Bizans Dönemi yapıları vardır [Türktüzün et al. 2016:469-71].
Buluntular: Mimari: Höyüğün üst düzleminde çok sayıda ocak ve fırın açığa çıkartılmış, bu alanın işlikler olabileceği düşünülmüştür. İşliklerin bir kısmı kireç anakayaya oyulmuş, diğer kısmı ise kuru örgü duvar üzerine ahşap hatıl ve toprak damlıdır. Buluntular arasında çok sayıda çanak-çömlek, figürinler, ağırşaklar, kemik aletler, metal buluntular, dilgiler, baltalar vardır [Türktüzün et al. 2016:469-71]. Höyüğün üst kesiminin batısında açığa çıkarılan mekanlar, çok sayıda fırın ve ocak tespit edilmesi nedeniyle işlik olarak yorumlanmıştır. Bu mekanların bir kısmı kireçtaşı ana kayaya oyulmuş, bir kısmı kuru duvar üzerine ahşap hatıl ve toprak damlı yapılardır. İşlikler Bizans Dönemi mezarları nedeniyle bozulmuştur [Türktüzün-Ünan 2015:35-6]. 2015 yılında Höyüktepe'de 60 plankarede çalışılmıştır. A-16 plankaresinin kuzeydoğu köşesinde ve B-15 plankaresinin sondaj çalışmaları bitirilmiştir. 2014-2015 yıllarında İTÇ II'ye ait 15 mekan ve sur tespit edilmiştir. Mimarilerin tespit edildiği plankarelerde yapılan çalışmalar sonucunda anakayaya oyulmuş silolar, mekanlar, teras ve sur kalıntıları ortaya çıkartılmıştır. Buluntu gurubunu ise; pişmiş toprak çanak çömlek, pişmiş toprak ağırşak, pişmiş toprak ağırlık ve mühürler ile kemik, taş ve metal aletler oluşturmaktadır [Türktüzün et al. 2017:2-3].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye