©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hassanlar

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hassanlar
Türü:
Höyük
Rakım:
1095 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Nevşehir
İlçe:
Hacıbektaş
Köy:
Hasanlar
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Nevşehir İli, Hacıbektaş İlçesi, Hasanlar Köyü'nün güneydoğu çıkışında yer almaktadır. 2013 yılında A. Türker tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında ziyaret edilmiştir. Türker, höyüğün çapının 255 m; yüksekliğinin ise 10 m olduğunu belirtmiştir. Yüzeyden İTÇ, OTÇ, Geç Roma-Bizans Dönemi'ne ait çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Höyüğün batısında bir taş sandık mezar tespit edilmiştir [Türker 2015:235].
Yeri: Nevşehir il merkezinin kuzeyinde; Hasanlar Köyü'nün hemen yanında; Harım/Köyboşluğu Mevkii'nde yer almaktadır. Nevşehir-Kırşehir il sınırı üzerindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Boyutları; araştırmacılar tarafından verilmeyen höyüğün resminden yayvan; orta boyutlarda bir höyük olduğu anlaşılmaktadır. Omura burayı Hassanlar olarak tanımlamıştır. Köy; haritada (Avanos 1:200.000) ise Hasanlar olarak geçmektedir. Burada yerleşme yerinin ismi olarak yüzey araştırmasının başkanının verdiği isim kullanılmıştır. Yerleşme yeri Seyfe Gölü'nün de bulunduğu Çerçiçölü düzlüğünde yer almaktadır. Burada yerleşenler su ihtiyaçlarını doğuda bulunan Kolaycık Deresi'nin küçük kollarından karşılamışlardır. Ayrıca yanından yazları kuruyan küçük bir dere akmaktadır. Seyfe Gölü ve çevresindeki bataklıklar; bu höyüğü yerleşme yeri olarak seçenlerce; avlak alanı olarak kullanılmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye