©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hiznik - Fal Arası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hiznik - Fal Arası
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Besni
Köy:
Kutluca
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Adıyaman il merkezinin güneybatısında; Çakırhöyük İlçesi'nin (eski adı Keysun) 7 km kuzeydoğusunda yer alan Hiznik veya İznik Köyü ile bu köyün 5 km kuzeydoğusunda olan Kutluca Köyü (Fal) arasında 780 rakımlı yükseltinin civarında.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: İ.K. Kökten; tam buluntu yerini ayrıntılı bir şekilde vermediği için buluntu yerinin konumu hakkında bir yorum getirilememektedir. Bu buluntu yeri arkeoloji yazınında; yanlış bir şekilde; yakınındaki ilçe isminden çıkarak daha çok Keysun olarak geçmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ.K. Kökten'in 1945 yılında Türk Tarih Kurumu adına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirdiği araştırmada; iki köy arasında yaklaşık 5 km uzunluğundaki sırtlarda; tam neresinde olduğunu bilmediğimiz bir yerde; yontma taş alet ve çakmaktaşı yumruları bulmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; doğal çakmaktaşı yumruları ile işlenmiş yongaları yüzeyden; çakmaktaşından bir adet 12 cm boyutunda iki yüzeyliyi ise yarısı gömülü olarak bulduğunu ifade etmektedir. Yongaların tipolojik özellikleri konusunda bir yorum getirmemekte; buna karşılık iki yüzeylinin (el baltası) Acheuléen özellikler gösterdiğini söylemektedir [Kökten 1947b:lev.XCVI]. Tomsky ise aynı iki yüzeyliyi Üst Acheuléen olarak tanımlamaktadır [Tomsky 1982:333]. Yalçınkaya bu iki yüzeylinin disk biçiminde olduğunu belirtmektedir [Yalçınkaya 1985:422; res.14].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye