©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hastane Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hastane Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
m
Bölge:
Ege
İl:
Manisa
İlçe:
Akhisar
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Üzerine inşa edilen Devlet Hastanesi nedeniyle Hastane Höyük olarak adlarılan höyük, Manisa İli, Akhisar İlçesi'nin merkezinde, Kethüda Mahallesi'nde yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyük, SİT alanı ilan edilen kısmıyla 120x110 m boyutlarındadır. Ancak daha sonra yapılan çalışmalarda höyüğün kuzeye ve güneye doğru genişlediği görülmüş ve höyüğün yalnızca 1/3'ünün (hastanenin kapladığı alan) SİT alanı ilan edildiği anlaşılmıştır. Yapılan ölçümler, höyüğün gerçek boyutunun kuzeydoğu-güneybatı yönünde 355 m, doğu-batı yönünde ise 360 m olduğunu göstermiştir. Ova seviyesinden yaklaşık 10 m yüksekliktedir [Akdeniz 2014, Akdeniz et al. 2014]. Höyük, antik Thyateira kentinin yayılım sahası içinde yer alır [Akdeniz 2014:22].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1990'lı yılların başlarında, Manisa Müzesi tarafından höyüğün güneybatı kesiminde bir mezar kazısı yapılmıştır. E. Akdeniz başkanlığında, 2007-2010 yılları arasında gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında Manisa İli'nin tamamı taranmış ve çalışmalar kapsamında Akhisar ilçe merkezindeki Hastane Höyük de incelenmiştir. 2011 yılında ise kazı çalışmalarına başlanmıştır [Akdeniz 2014:22, 24].
Tabakalanma:
Buluntular: Mimari: 2012 yılında gerçekleştirilen kazılarda ilk defa tabaka içinde kültür kalıntılarına ulaşılmıştır. L28 ve M28 açmalarında höyüğün erken dönemlerine ait verilere ulaşılmıştır. Bu açmalarda İTÇ'ye tarihlenen bir kaç evre tespit edilmiştir. L28 açmasında yangın tabakasına rastlanmıştır. Açmanın kuzeydoğu kesitinde yaklaşık 100 cm boyunda, 25 cm kalınlığında, kesme taşlardan oluşan bir taş duvar tespit edilmiştir. Bu duvarın çevresinde İTÇ'ye tarihlenen çanak çömlek parçalarına rastlanmıştır. Açmadaki çalışmalar 99.8 m'de heyelan tehlikesi nedeniyle sonlandırılmıştır. M28 açmasının batısında yapılan seviye indirme çalışmalarında İTÇ'ye ait tek sıra halinde yapılmış basit bir taş duvar tespit edilmiştir. Biçim olarak Troia I'i andıran taş duvarla birlikte tuğla tabana rastlanmış olması, bu seviyeden itibaren İTÇ kültür katının başladığını göstermiştir. 98.28 m seviyesinde İTÇ çanak çömleğiyle birlikte sıkıştırılmış toprak tabana rastlanmıştır. Bir yangın tabakasının takip ettiği bu tabanın altında başka bir sıkıştırılmış toprak taban, bunun altında ise beyaz renkli sıkıştırılmış bir taban bulunmuştur. M28 açmasının a bölümünde İTÇ'nin erken evrelerine tarihlenen üç taban tespit edilmiştir [Akdeniz 2014:24-25; Akdeniz et al. 2015]. Çanak Çömlek: Manisa Müzesi tarafından höyüğün güneybatı kesiminde gerçekleştirilen mezar kazısında karışık dolgu içinden İTÇ'ye tarihlenen çanak çömlek parçaları bulunmuştur [Akdeniz 2013:435]. 2012 yılı çalışmalarında, M28 açmasında moloz toprak içerisinde Geç Kalkolitik Çağ'a tarihlenen dört adet çanak çömlek parçası bulunmuştur. Bunlardan ikisi, hafif dışa çekik ağızlı boyunlu bir çömleğe ve düzleştirilmiş ağızlı derin bir çanağa ait ağız parçalarından oluşmaktadır. Diğer ikisi ise gövde parçasıdır. Ağız parçaları gri hamurlu, kum, taşcık ve mika katkılı, kahverengi astarlı, orta derecede pişmiş parçalardır. Gövde parçaları ise kırmızı hamurlu, kum ve taşcık katkılı, kırmızımsı-kahverengi astarlı ve orta derecede pişmiştir. Kumtepe Ia çanak çömlekleriyle benzerlik göstermektedirler. Sayıca az olsalar da Akhisar'da bu türden çanak çömleklerin bulunduğu ilk yerin Hastane Höyük olduğunu söylemek mümkündür. L28 ve M28 açmalarında İTÇ'ye ait çok sayıda çanak çömlek parçası bulunmuştur. Bu çanak çömlek parçaları, genellikle koyu renkli (siyah, yeşilimsi siyah, gri ve kahverengi) bir yüzeye sahiptir. Hamurları, kum, mika ve taşçık katkılıdır. Oldukça iyi açkılanmış örneklere rastlanmıştır. Biçim olarak, çanak, çömlek ve kase formları tanımlanmıştır. 2013 ve 2014 yılı çalışmalarında ortaya çıkarılan İTÇ çanak çömlekleri arasında Yortan türü çanak çömlekler de görülmeye başlanmıştır. Bunun yanı sıra, L28 ve M28 açmalarındaki moloz dolgunun yoğun miktarda OTÇ ve STÇ'ye ait çanak çömlek parçası içerdiği görülmüştür [Akdeniz 2014:24-25].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye