©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Uğurlu / Zeytinli

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Uğurlu / Zeytinli
Türü:
Höyük
Rakım:
0 m
Bölge:
Marmara
İl:
Çanakkale
İlçe:
Gökçeada
Köy:
Uğurlu
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ I

     


Gökçeada'nın (İmroz) batı yakasında; Uğurlu Köyü'nün yaklaşık 900 m doğu-kuzeydoğusunda yeralır. Uğurlu Köyü'nü merkeze bağlayan yol tarafından kesilmiştir. Uğurlu limanından yaklaşık 1400 m; adanın merkezi olan Gökçeada'dan 23-24 km uzaktadır. Yerel adı yoktur. Uğurlu köylüleri bu mevkiiye Zeytinli Mevkii adını vermektedirler. Ballı Deresi üzerinde yapılan sulama barajından etkilenmeyecek olan höyük 1997 yılında S. Harmankaya başkanlığında yapılan yüzey araştırmasında saptanmıştır. Barajdan gelen sulama kanalı yerleşimin kuzey kesimini kısmen tahrip etmiştir. Çanak çömlek dağılımına göre 100x80 m boyutlarında bir yerleşim olduğu anlaşılmaktadır. Küçük bir derenin kuzeybatı tarafında; dereye kadar teraslar şeklinde ulaşan olasılıkla eski bir koyun yakınında bulunan bir yerleşme yeridir. Yüzeyinden Neolitik; İlk Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Yeni Bademli Höyük ile beraber adanın kazılması gereken önemli yerleşim yerlerinden biridir. 2008 yılında TAYEx Bizans Marmara sırasında ziyaret edilmiş ve Uğurlu Köyü'ne giden yolun her iki tarafında çok yoğun seramik parçası görüldüğü tespit edilmiştir (TAYEx 2008).
Yeri: Gökçeada'nın (İmroz) batı yakasında; Uğurlu Köyü'nün yaklaşık 900 m doğu-kuzeydoğusunda yeralır. Uğurlu Köyü'nü merkeze bağlayan yol tarafından kesilmiştir. Uğurlu limanından yaklaşık 1400 m; adanın merkezi olan Gökçeada'dan 23-24 km uzaktadır. Yerel adı yoktur. Uğurlu köylüleri bu mevkiiye Zeytinli mevkii adını vermektedirler.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yerleşme yeri Ayıstrado Tepesi'nin doğu yamacına yaslanmıştır. Yerleşimin doğusunda kuzey-güney doğrultusunda akan küçük bir dere vardır. Çanak çömlek dağılımına göre yerleşme 300x100 m boyutlarındadır. Fakat Neolitik çanak çömlekler dereye bakan kısımda yaklaşık 100x100 m'lik bir alana yayılmaktadır. Höyük yaklaşık 1 m yüksekliktedir. Uğurlu tarıma açık geniş bir vadiye bakmaktadır. Devlet su İşlerinin Uğurlu Göleti ile ilintili su kanalı yerleşmeyi yaklaşık kuzey-güney doğrultusunda kesmiştir. Bu tahribattan oluşan ve 1999 yılının Eylül ayında henüz kapatılmamış olan hendeğin kesitinden höyüğün en azından 2 m derinliğe kadar devam ettiği izlenmektedir. Günümüzde seyrek zeytin ağaçları ile kaplıdır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye