©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hassanlar

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hassanlar
Türü:
Höyük
Rakım:
1095 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Nevşehir
İlçe:
Hacıbektaş
Köy:
Hasanlar
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Nevşehir il merkezinin kuzeyinde; Hasanlar Köyü'nün hemen yanında; Harım/Köyboşluğu Mevkii'nde yer almaktadır. Nevşehir-Kırşehir il sınırı üzerindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Boyutları; araştırmacılar tarafından verilmeyen höyüğün resminden yayvan; orta boyutlarda bir höyük olduğu anlaşılmaktadır. Omura burayı Hassanlar olarak tanımlamıştır. Köy; haritada (Avanos 1:200.000) ise Hasanlar olarak geçmektedir. Burada yerleşme yerinin ismi olarak yüzey araştırmasının başkanının verdiği isim kullanılmıştır. Yerleşme yeri Seyfe Gölü'nün de bulunduğu Çerçiçölü düzlüğünde yer almaktadır. Burada yerleşenler su ihtiyaçlarını doğuda bulunan Kolaycık Deresi'nin küçük kollarından karşılamışlardır. Ayrıca yanından yazları kuruyan küçük bir dere akmaktadır. Seyfe Gölü ve çevresindeki bataklıklar; bu höyüğü yerleşme yeri olarak seçenlerce; avlak alanı olarak kullanılmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1989 yılında S. Omura başkanlığında; Kaman Kalehöyük kazısına paralel bir şekilde yürütülen İç Anadolu bölgesi yüzey araştırmasında tespit edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Obsidiyen buluntuları ile dikkat çeken bu yerleşme yerinde ele geçen çanak çömlek parçaları hakkında bir bilgi verilmemektedir. Fotoğrafta; dilgilerin ve baskı düzeltili uçların olduğu görülmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Omura; burasını Çanak Çömlekli Neolitik Çağ yerleşme yerleri arasında göstermektedir. Araştırmalarını ön rapor biçiminde yayınladığı için ayrıntılı bir bilgi açıklamamakta; ancak höyüğün bir fotoğrafı ile obsidien dilgilerden seçilmiş örnekler göstererek; yerleşme hakkında bir fikir vermektedir. Kızılırmak kavsi içinde bulunan şimdilik tek Neolitik Çağ yerleşme yeridir.


Liste'ye