©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hasköy

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hasköy
Türü:
Höyük
Rakım:
70 m
Bölge:
Marmara
İl:
Edirne
İlçe:
Enez
Köy:
Hasköy
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İTÇ I İTÇ II

     


Yeri: Edirne il merkezinin güney-güneybatısında; Enez İlçesi'nin güneydoğusunda; Enez-Keşan karayolunun kuzey kesiminde; Hasköy Sağlık Ocağı'nın doğusundadır. Karayolundan 100 m uzakta olduğu için ulaşımı çok kolaydır. Höyüğün uzaktan saptanmasının zor olduğuna değinilmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyük; güney ve doğusunda kot olarak kendinden daha yüksek tepeler arasında 65x30 m ölçülerinde; yassı oval biçimli bir tepedir. Kuzeyindeki sırtla aynı düzlemde birleştiğinden sanki kayalık sırtın bir uzantısı durumunda görülmektedir. Buna karşılık batı kesimindeki tarla seviyesinden 9 m yüksekliktedir. S. Başaran; doğu ve batısından geçen derelerle höyüğün bir ada şeklinde ortada kaldığını belirtmektedir. Tepenin soğuk kış rüzgarlarından korunmalı oluşu; burada yalnız prehistorik değil, geç devir yerleşmelerinin de var olmasına yol açmıştır. Güney yamacındaki pınar günümüzde de köyün su ihtiyacı için karşılamaktadır. Olasılıkla burada yaşamış olanlar da bu pınarı kullanmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1989 yılında S. Başaran tarafından saptanmıştır.
Tabakalanma: Gerek höyük yüzeyinden gerek yanındaki derenin yatağından toplanan malzeme ile bu yerin İlk Tunç Çağı I. evreden günümüze kadar yerleşime sahne olduğu S. Başaran tarafından bildirilmektedir [Başaran 1999:172]. Ayrıca hem tepede hem de batısındaki sırtlarda Hellenistik; Roma ve Bizans Dönemi'ne tarihlenebilecek parçalar da ele geçmiştir.
Buluntular: Çanak Çömlek: S. Başaran tarafından İlk Tunç Çağı I ve II evrelerine tarihlenen çanak çömlek parçalarının genelde siyah; kahverengi veya gri yüzey renkli; donuk açkılı mallara ait olduğu belirtilmektedir. Biçimler arasında; el yapımı; yayvan tabaklar; içe veya dışa dönük ağızlı kaplar ve S-profilli kaseler; yatık boyunlu testiler saptanabilmiştir [Başaran 1999:lev.3-4]. Ağız kenarı yuvarlatılmış parçalar da bulunmuştur. Kil: İki adet pişmiş toprak ağırşağın İlk Tunç Çağı'na ait olduğu yorumlanmaktadır [Başaran 1999:lev.3/11-12]. Birinde merkezden çıkan ışınların ve aralarında noktaların yer aldığı çizi bezeme vardır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Başaran; höyüğün yüzeyinde bulunan malzemenin Anadolu ve Balkanlar'da var olduğuna ve aynı bölgede yer alan Pandır Bahçe Höyüğü buluntuları ile benzerliğine dayanarak çağdaşı bir yerleşme olduğuna dikkat çekmektedir. Buna karşılık her iki höyükten yayınlanan malzeme içinde; farklı tipler de mevcuttur.


Liste'ye