©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hashöyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hashöyük
Türü:
Höyük
Rakım:
1230 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Kırşehir
İlçe:
Merkez
Köy:
Hashöyük
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ III

     


Yeri: Kırşehir il merkezinin 35 km doğusunda; aynı adlı köyün yanındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 400 m uzunluğunda; 300 m genişliğinde yaklaşık olarak 8-10 m yüksekliğinde yayvan biçimli bir tepedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1929 yılında H.H. von der Osten tarafından haberdar edilen höyükteki bir mevsimlik kazı 1931 yılında L. Delaporte tarafından yürütülmüştür. 1934 yılında ilk kazının sonuçlarını kontrol etmek amacıyla 1943 yılında H. Çambel başkanlığında Türk Tarih Kurumu adına küçük bir sondaj yapılmıştır. Delaporte'nin kazısının sonuçları kısmen yayınlandığı halde Çambel'in kazısı hakkında bilgilerimiz yok denecek kadar azdır. Delaporte'nin kazısında bulunan bulgular Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde; Çambel'in kazısı bulguları ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda saklanmaktadır. Höyükteki tüm kazılan alanın 80x5-10 m ölçülerinde olduğu belirtilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Hashöyük'ün tabakalanması konusunda fazla bir bilgi edinilmemiştir. Yine de üç tabakanın olduğu anlatılmaktadır. En altta Son Kalkolitik Çağ'a; MÖ 4. binyılın sonuna tarihlenen tabaka; ortada en az dört yapı katına sahip olan İlk Tunç Çağı tabakası; en üstte de MÖ 2. ve MÖ 1. binyıl çanak çömlek endüstrisini veren Hitit ve Frig Dönemi tabakasıdır.
Buluntular: Çanak çömlek: Yerleşmenin İTÇ'na tarihlenen çanak çömlek endüstrisine ait en iyi bilgiler W. Orthmann tarafından yayımlanmıştır [Orthmann 1963:22]. İlk Tunç Çağı'na ait alttaki ikinci tabakadan itibaren biçim bakımından; Kültepe ve Alişar'ın İTÇ-OTÇ geçiş dönemi yerleşimlerindekilere benzeyen fincanlar vardır. Üstteki tabakada da İTÇ-OTÇ geçiş döneminin mallarından parçalar ve kaplar bulunmuştur. Kapadokya malı da aynı şekilde hem alt hem de en üstteki tabakada yer almaktadır. İlk Tunç Çağı'na ait ilk tabakanın üst seviyesinden itibaren başlayan ve Çiçekdağı yerleşim yerinden bilinen boyalı mal grubuna benzeyen boya bezekli mal parçaları; İTÇ'nın son yapı katına kadar devam etmektedir. Yine İTÇ'nın en alt yapı katından itibaren kırmızımsı kahverengi ya da kırmızı zemin üzerine beyaz boyalı baklava dilimi bezekli parçalar görülmektedir. Bunların bir kısmı el bir kısmı çark yapımıdır. Bu tip boyalı mal ile İç Anadolu Bölgesi'nin güney kesimindeki boyalı mallarla ilişki kurulmaktadır. Maden: Hashöyük'ten geldiği iddia edilen bir kama; D. Stronach'ın 2 no'lu basit kama tipine girmektedir [Stronach 1957:92].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Has Höyük; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir yerleşim yeri olduğu halde kazısı çok kısa süreli olmuş ve ayrıntılı yayımlanmamıştır. Olasılıkla İTÇ III. evre sonu bir yerleşim vardır.


Liste'ye