©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hashöyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hashöyük
Türü:
Höyük
Rakım:
1230 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Kırşehir
İlçe:
Merkez
Köy:
Hashöyük
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Yeri: Kırşehir il merkezinin 35 km doğusunda; aynı adlı köyün yanındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 400 m uzunluğunda; 300 m genişliğinde yaklaşık olarak 8-10 m yüksekliğinde yayvan biçimli bir tepedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1929 yılında H.H. von der Osten tarafından haberdar edilen höyükteki bir mevsimlik kazı 1931 yılında L. Delaporte tarafından yürütülmüştür. 1934 yılında ilk kazının sonuçlarını kontrol etmek amacıyla 1943 yılında H. Çambel başkanlığında Türk Tarih Kurumu adına küçük bir sondaj yapılmıştır. Delaporte'nin kazısının sonuçları kısmen yayınlandığı halde Çambel'in kazısı hakkında bilgilerimiz yok denecek kadar azdır. Delaporte'nin kazısında bulunan bulgular Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde; Çambel'in kazısı bulguları ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda saklanmaktadır. Höyükteki tüm kazılan alanın 80x5-10 m ölçülerinde olduğu belirtilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Kazı yaklaşık olarak 80x5-10 m'lik bir alanda gerçekleştirilmiştir. Yüzeyden 15.2 m derine kadar inildiği bildirilmektedir. Bu kazı sonucunda üç ana tabakanın var olduğu saptanmıştır: 1. Ana toprağın üzerindeki Son Kalkolitik Çağ tabakası 2. İTÇ tabakası 3. Hitit ve Frig Dönemi karışık bulgular veren tabaka.
Buluntular: Çanak Çömlek: Alişar'ın Son Kalkolitik Çağ tabakasında bulunanlara benzeyen siyah açkılı maldan parçaların var olduğu söylenmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: İç Anadolu Bölgesi'nin bu önemli höyüğünün kazı sonuçları ayrıntılarıyla yayınlanmamıştır. Delaporte'un kazısında bulunanlar; Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde; Çambel'in kazısında ele geçen buluntular ise İstanbul Üniversitesi; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda muhafaza edilmektedir.


Liste'ye