©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tavşan Adası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tavşan Adası
Türü:
Höyük
Rakım:
0 m
Bölge:
Ege
İl:
Aydın
İlçe:
Söke
Köy:
Tavşan Adası
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Aydın il merkezinin kuzeybatısında; Didim'in 10 km kuzeybatısında; Mersinli Deresi'nin Ege Denizi'ne döküldüğü yerin hemen kuzeyindedir. Orman Bakanlığı Dinlenme Tesisleri'nin karşısında; günümüz kıyı çizgisinden 80 m uzaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Ada Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda; 100 m; kuzeydoğu-güneybatı doğultusunda; 50 m boyutlarında ve 8 m yüksekliğindedir. Dalgaların aşındırması ile kıyı boyunca profiller açığa çıkartılmıştır. Adanın tam ortasında küçük bir höyük bulunmaktadır. Zaman zaman yüksek dalgalardan etkilenen höyüğün alt teraslarında; bu dalga erozyonundan dolayı; taş duvarların ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Didyma kazıları kapsamında Tavşan Adası'nda yürütülen kazı ve buluntu çalışmaları Furtwängler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Tabakalanma: Adada yapılan araştırmalarda 7 dönem tespit edilmiştir. TA7 Osmanlı Dönemi TA6 Geç Antik / Erken Bizans TA5 Arkaik TA4 Geç Girit Saray Dönemi TA3 Girit Eski Saray Dönemi ve Milet 3 TA2 İTÇ - OTÇ TA1 Kalkolitik
Buluntular:
Kalıntılar: 2010 yılında yapılan araştırmalarda adanın doğusunda, kuzey kıyıda kendisiyle ilişkili bir çukura Arkaik Döneme ait olduğu anlaşılan (kuşlu kaseler, siyah firnisli seramik, fikellura parçaları gibi) bir duvar kalıntısına rastlanmıştır. Bu bulgu ve buluntular ilk olarak Arkaik Döneme ait, muhtemelen kıyıda izleri silinmiş, yerleşme hakkında veriler sağlamaktadır [Furtwangler 2013:156].
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye