©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hasanuşağı al Daı'ah

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hasanuşağı al Daı'ah
Türü:
Höyük
Rakım:
190 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Reyhanlı
Köy:
Hasanuşağı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Antakya il merkezinin kuzeydoğusunda; Reyhanlı İlçesi'nin 14.5 km batı-kuzeybatısında; kurutulmadan önceki Amik Gölünden yaklaşık 1 km uzakta; Hasanuşağı Köyü'nde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Diğer adı Üçtepe olan Hasanuşağı Al Daı'ah Höyüğü birbiriyle az veya çok ilişkili olan üç küçük ve alçak tepedir. Bir tepesinin üzerinde günümüz köyüne ait evler bulunmaktadır. Çevresinde ekilebilecek topraklar olmasına karşın batısında bataklık yer almaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1936 yılında R. Braidwood başkanlığında gerçekleştirilen; Amik Ovası yüzey araştırmasında saptanmıştır.
Tabakalanma: Üzerinde yapılan toplama sonucunda elde edilen çanak çömlek parçaları ve diğer buluntular Tell el Cüdeyde'nin tabakalanmasına göre değerlendirilmiştir. Burada Arap Dönemi; Ortaçağ; Roma ve Hellenistik Dönem'e ait yerleşmelerin yanısıra belki bir Neolitik Çağ yerleşmesinin de var olduğu ileri sürülmektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Amik Ovası'nda ovanın kültür tarihi açısından genel tabakalaşmada A ve B evrelerine konan bu yerleşme yerinde olasılıkla Koyu Yüzlü Açkılı maldan çanak çömlek parçaları bulunmuştur. (Bu mal grubu için bak. Tell el Cüdeyde).
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Bu höyükteki olası en alt tabaka; ASPRO'da düzeltilmemiş tarihlerle GÖ 8.000-7.000 tarihlerine konan 5/6. evre içinde düşünülmektedir. Neolitik Çağ için şüpheli bir yerdir.


Liste'ye