©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hacımusalar / Beyler

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hacımusalar / Beyler
Türü:
Höyük
Rakım:
1070 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Elmalı
Köy:
Beyler
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İlk

     


Yeri: Antalya İli; Elmalı İlçesi'nin 15-20 km kadar güneybatısında; Hacımusalar Köyü'ne 300 m mesafede; Beyler ve Hacımusalar köylerinin arasında; yolun güneydoğusunda yer alır. Elmalı Ovası'nda yer alan höyük; Beyler Höyük olarak da bilinmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Eski bir gölün kıyısında; verimli bir ovada yer alan höyük 300x350x13 m boyutlarındadır [Gates 1996:315].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1949'dan itibaren M.S.F. Hood ve M. Mellink tarafından ziyaret edilerek toplama yapılmış; Hood'un yüzey araştırmasında ise tek bir çanak çömlek parçası ele geçmiştir [Eslick 1992:63]. J. Mellaart tarafından da bölgedeki İTÇ I ve II yerleşmeleri arasında gösterilmektedir. 1994 yılında ise Bilkent Üniversitesi'nden İ. Özgen başkanlığında kazı çalışmaları başlamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Yüzey araştırmaları sırasında ele geçen malzeme; höyükte Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'dan Bizans Dönemi'ne kadar süren bir yerleşime işaret etmektedir. İTÇ tabakalarının açığa çıkarıldığı batı yamaçtaki alanda derinleşerek ilk yerleşmelere ait tabakalara ulaşılacağı düşünülmektedir [Garrison et al. 2001].
Buluntular: 1993 yılında yapılan yüzey araştırmasında Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'dan (Hacılar ve Kızılbel tipinde) İTÇ; Demir Çağı ve Roma Dönemi'ne kadar çeşitlenen çanak çömlek parçaları toplanmıştır [Özgen 1998:604].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye