©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Habusu Körtepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Habusu Körtepe
Türü:
Höyük
Rakım:
812 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Merkez
Köy:
İkizdemir
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ I İTÇ II

     


Elazığ il merkezinin doğusunda; Altınova'da; İkizdemir (Habusu) Köyü'nün 1-1.5 km doğusunda; tren ve karayolu tarafından ikiye ayrılmış bir yerleşme yeriydi. Keban Baraj Gölü tarafından yutulmuştur. Çok alçak; geniş ve yayvan bir tepeydi. 1967 yılında R. Whallon ile S. Kantman'ın araştırması bulunduğunda; tepe suni olarak iki ayrı bölüm halinde incelenmiştir. İki ayrı buluntu yeri düşüncesi ile kuzey kesime 0 55 / 8 ve güney kesime 0 55 / 9 kod no'ları verilmiştir. Tren yolu yapımı için kuzey kesimi hemen hemen İTÇ tabakasına kadar yokedilmiştir. Ova düzleminden 4.5 m yüksekliğinde; 240x130 m ölçülerindeydi. Yüzey araştırmasında yerleşmenin Neolitik Çağ'dan başlıyarak Demir Çağı'na kadar yerleşimlere sahne olduğu yorumlanmıştır. 1972 yılında H. Hauptmann başkanlığında Kalkolitik Çağ yerleşimini açmak amacıyla kazılmıştır. Yüzey araştırmasında Karaz malı; basit yalın mal ve kırmızı astarlı İTÇ mal örnekleri elde edilmiştir. Diğer Körtepe'lerle karışmaması için adına Habusu eklenmiştir.
Yeri: Elazığ'ın yaklaşık 44 km uzağında; İkizdemir (Habusu) Köyü'nün 1 km kadar doğusunda yer alır. Altınova höyüklerinden Korucutepe'nin 1 km kadar batısında; Norşuntepe'nin ise 4 km kadar kuzeydoğusundadır. Höyük; Elazığ-Bingöl eski karayolunun iki tarafında kalır; demiryolu yapımı sırasında ikiye bölünmüştür; bu nedenle kuzeydeki Habusu Körtepe I (Kodu 0 55/8); güneydeki ise Habusu Körtepe II (Kodu 0 55/9) olarak adlandırılmıştır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyük; tahribat öncesindeki ilk şekliyle kuzeyden güneye 240; doğudan batıya 130 m boyutlarındadır. Ova düzleminden yüksekliği 4.5 m kadardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye