©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gültepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gültepe
Türü:
Höyük
Rakım:
150 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Kumlu
Köy:
Hatayhamamı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Hatay İli'ne bağlı Antakya İli Kumlu İlçesi'nin doğu-kuzeydoğusunda; Hatayhamamı Köyü'nün kuzey-kuzeybatısında yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Küçük bir höyüktür. Çevresinde ekime uygun topraklara sahip olan bu yerleşme yerinin yakın yöresinde Al-Hammam su kaynakları vardır. Bu kaynakların bir kısmı sıcak su kaynağıdır. Yerleşme yeri Kürt Dağları'nın güneyinde bulunmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1933 yılında ABD Chicago Doğu Bilimleri Enstitüsü'nün Suriye-Hitit Araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. Bu araştırma; R.J. Braidwood yönetiminde gerçekleşmiştir.
Tabakalanma: Son Neolitik ve Kalkolitik Çağ'a (Halaf Dönemi) ait buluntular höyüğün yüzeyinden toplanmıştır [Braidwood 1937:25].
Buluntular: Çanak Çömlek: Tell el Cüdeyde'nin XIV. tabakasında bulunan Koyu Yüzlü Açkılı maldan çanak çömleklerin burada da bulunduğu yorumlanmaktadır. Ayrıntılı bir bilgi verilmemektedir. (Burada bulunduğu tahmin edilen çanak çömlek mal özelliği için bak. TAY 2; Tell el Cüdeyde Fişi)
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: ASPRO'da 5-6. evre içinde gösterilen [Hours et al. 1994:146] bu yerde Neolitik Çağ tabakasının var olduğu sanılmaktadır.


Liste'ye