©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Demyeler Arkı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Demyeler Arkı
Türü:
Su Yapısı
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Ağrı
İlçe:
Taşlıçay
Köy:
Yukarı Toklu
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Ağrı İli, Taşlıçay İlçesi, Yukarı Toklu Köyü'nün 2 km kuzeybatısındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Arkın başlangıç noktası İşhano Vadisi'nin kuzeybatı yönündeki en uç kısımdır. Kanalın çıkış noktasının hemen kuzeyinde küçükbaş hayvan sürülerinin yatakları bulunmaktadır ve burası ÔKoyun Yatağı mevkii' olarak isimlendirilmektedir [Belli 2011.206].
Tarihçe: Arkın, yakın çevresindeki diğer Urartu tesisleri gibi MÖ 7. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir [Belli 2011:207].
Araştırma ve Kazı: 2009 yılında O. Belli tarafından yapılan yüzey araştırmasında tespit edilmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Yayvan tepelerin güney ve güneydoğu eteklerinden geçirilen ve toprak içine açılan ark, ortalama 2 m genişliğinde ve 1 m derinliğindedir. Arkın içi ve yakın çevresi, sık ve gür çimen, ot ve bitkiler ile kaplanmıştır. İlk yapıldığında daha derin ve geniş olduğu anlaşılmaktadır. Arazinin eğimine uygun olarak önce güney yönüne akan Demyeler Arkı, ÔMuhtarın Göleti', ÔDemyeler', ÔŞahabbasın Gölleri' gibi mevkileri geçtikten sonra Deveboynu adı verilen mevkiden güneybatı yönüne doğru dönerek, İkiyamaç (eski Mirzahan) Köyü'ne doğru devam etmektedir. Günümüzde Deveboynu mevkiine kadar uzanan tarım alanlarının su gereksinmesini karşılayan ark, bundan sonra çalışmamaktadır. Arkın içi, taş ve toprak tabakasıyla dolmuştur [Belli 2011:207].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye