©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Ganiye Hani Göleti

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Ganiye Hani Göleti
Türü:
Su Yapısı
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Ağrı
İlçe:
Taşlıçay
Köy:
Yukarı Toklu
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Ağrı İli, Taşlıçay İlçesi'nin 15 km kuzeyindedir. Deniz seviyesinden ortalama 2240 m yükseklikteki gölet, Sinek Yaylası'nın güneybatı eteğinde bulunmaktadır. Gölete en yakın yerleşim merkezi, 6 km güneyinde yer alan Yukarı Toklu Köyü'dür [Belli 2011:205].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Ağrı Dağı'nın önemli yaylalarından biri olan Sinek Yaylası, MÖ 2. binyılın başlarından günümüze kadar yarı göçebe bir yaşam sürdüren topluluklar tarafından yaylak olarak kullanılmaktadır. Yakın çevrede bulunan çok sayıda kurgan, MÖ 3. veya 2. binyıla aittir ve bunların çok büyük bir kısmı kaçak olarak kazılmıştır [Belli 2011:205].
Tarihçe: Gölet MÖ 7. yüzyıla tarihlenmektedir [Belli 2011:206].
Araştırma ve Kazı: 2009 yılında O. Belli tarafından yapılan yüzey araştırmasında tespit edilmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Ganiye Hane Göleti, çevrede güçlü olarak çıkan su kaynaklarının birleşmesi ile oluşmaktadır. Ayrıca kar ve yağmur suları da gölün oluşmasına katkı sağlamaktadır. Göletin duvarı, güneydoğu kesimini kapatmaktadır. İş makinaları ile tahrip edilen gölet duvarının kaç metre uzunluğunda, genişliğinde ve yüksekliğinde olduğu bilinememektedir. Taşlar yakın çevrede oldukça zengin bulunan andezit yataklarından elde edilmiştir. Taşların kabaca da olsa birleşme yerlerinin düzeltildiği görülmektedir. Yüzlerce yıldır güneydoğu yönünde İşhano Deresi'ne doğru akan suyun bir kısmı günümüzde yeni açılan bir kanal ile güneybatıda uzanan otlak ve dağ çayırlarının su ihtiyacını karşılamaktadır [Belli 2011:205-206].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye