©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


İkiağızlı Mağarası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

İkiağızlı Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Samandağ
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Hatay İli, Samandağ İlçesi'nin yaklaşık olarak 12 km güneyinde ve Suriye sınırına oldukça yakın bir bölgede bulunan Üçağızlı mağarası ile aynı tepededir [Güleç et al. 2010:127].
Konumu ve Çevresel Özellikleri:
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 2002 yılında yörede yapılan yüzey araştırması sıarsında E. Güleç ev ekibi tarafından tespit edilmiş ve iki girişi olması nedeniyle "İkiağızlı Mağarası" olarak isimlendirilmiştir. 2008 yılında E. Güleç başkanlığında kısa süreli bir sondaj çalışması yapılmıştır [Güleç et al. 2010:127].
Tabakalanma: 2008 yılında yapılan sondaj sonucunda 8 tabaka tespit edilmiştir. A tabakası yüzey toprağını oluşturmaktadır ve siyah renklidir. İçerisinde mağara tavanınndan kopmuş büyük ve orta boyutlarda kayaları barındırmaktadır. B tabakası, mağaranın asıl dolgusunu oluşturmaktadır ve alt bölümlerinde döküntü halinde paleolitik bulguları içermektedir ve açık turuncu renktedir. Bu tabakanın içerisinde küçük boyutlarda kireç taşları yer almaktadır. C tabakasıyla birlikte in situ paleolitik buluntular başlamaktadır. Koyu grir enkte olan bu tabaka içerisinde öbekler halinde koyu kahverengi sedimanları bulunmaktadır. D tabakası, C tabakasının devamı şeklinde ve küllü bir tabakayı oluşturmaktadır. Çok sert olan bu tabaka içerisinde az sayıda paleolitik bulgulara rastlanmıştır. E tabakası, D tabakasıyla aynı seviyededir ve bu tabakanın yan kısmında koyu kahverengi balçık topraktan oluşmaktadır ve paleolitik buluntular içermektedir. F tabakası ince mil kumdan oluşmaktadır. İçerisinde paleolitik buluntular yer almamaktadır. G tabakası çakıllardan oluşmuş konglomeralardır ve mağaranın tabanını oluşturduğu düşünülmektedir [Güleç et al. 2010:127-128].
Buluntular: 2008 yılında yapılan sondaj çalışmasında 305 adet alet ve parçaları, 19 adet çekirdek ve parçaları ile 1471 adet artık parça tespit edilmiştir. Mağaranın teknolojik yapısını yonga endüstrisi oluşturmaktadır. Düz ve Levallois yongalar yüksek orandadır. Tipik Orta Paleolitik aletleri içeren mağarada kenar kazıyıcı aletler yüksek oranlarda saptanmıştır. Ayrıca kenar kazıyıcılar içerisinde tek dışbükey tipler yoğunluktadır. Mousterian uç ve Levallois uçlar dikkati çeken bir diğer unsurdur. Dişlemeli-çentikli ve üst paleolitik aletlerin yoğunluğu azdır [Güleç et al. 2010:128-129].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Recurrent Levallois çekirdeklerin varlığı, Levallois elementlerinyüksek olması, düzeltili aletlerin az sayıda olması ve yakınsak negatif yonga izlerinin varlığı, İkiağızlı mağarasının Levant Paleolitik kültürü içerisinde yer aldığını göstermektedir. Yonga endüstrisinin yoğunluğu mağaranın teknolojik yapısının Tabun C'ye benzediğini düşündürmektedir [Güleç et al. 2010:128].


Liste'ye