©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gri Memo Mevkii

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gri Memo Mevkii
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Samsat
Köy:
Balcılar
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Adıyaman il merkezinin güney-güneydoğusunda; eski Samsat İlçesi'nin 5 km batı-güneybatısında; Balcılar (Sinan Kantara) Köyü'nün 2.700 m batısında; Kantara-Berferat karayolunun (1992 yılında Atatürk Barajı'nın gölü altında kalmıştır) yaklaşık olarak kuzeyinde; Zerik Deresi'nin batısındaki Gri Memo Tepesi. Atatürk Barajı'nın bitip su tutulmasıyla bu alan yok olmuştur. Kodu T 50 / 19.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Koni biçiminde olan Gri Memo Tepesi'nin yakın çevresinde dik eğimli; derin yataklar içinde küçük dereler geçmektedir. Gri Memo adındaki tepenin altındaki taraçalarda ve doğu sırtında çakmaktaşı alet ve artıkları bulunmaktadır. Bulunan aletlerin fazla yoğun olmamasına rağmen buranın kısa süreli de olsa bir konaklama ve kamp yeri olduğunu kabul ediyoruz.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: M. Özdoğan başkanlığında; İstanbul Üniversitesi; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üye ve yardımcılarından meydana gelen ekip tarafından yapılan 1977 yılı Aşağı Fırat Yüzey Araştırması'nda yukarıda yeri ve konumundan bahsedilen yerde yontma taş buluntular ele geçmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Tepenin batı yamacında Acheuléen tipinde bir iki yüzeyli (el baltası); doğu yamacında sürüklenmeden dolayı çok aşınmış bir başka iki yüzeyli; gene doğu sırtta yongadan üretilmiş yan kazıyıcılar ve kenar düzeltili çeşitli parçalar bulunmuştur. İki yüzeyliler Alt Paleolitik Çağ'a tarihlenmektedir. Özdoğan bazı buluntuların Orta Paleolitik Çağ'a ait olabileceklerini bildirmektedir [Özdoğan 1977:128].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye