©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Göller Mezarlığı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Göller Mezarlığı
Türü:
Mezarlık Alanı
Rakım:
950 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Amasya
İlçe:
Merzifon
Köy:
Hacı Yakup
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İTÇ III

     


Yeri: Çorum il merkezinin kuzeydoğusunda; Çorum-Merzifon karayolunun 30. km'sinde; yolun 5 km doğusundadır. Mezarlık alanı; Hacı Yakup (Göller) Köyü'nün 1.9 km güneybatısındaki yassı tepenin güney sırtlarındadır. Göller Köyü; eski yol ile yeni yol arasında kalmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Mezarlığın olduğu alan; alçak dağlarla çevrilidir. Bu alan çevre köylülerce tamamen tahrip edilmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Kaçak kazılarla bulunan mezar armağanlarından bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından satın alınmıştır. 1977 yılında Maşat Höyük'te kazılan yapan T. Özgüç bu buluntuların olası bulunduğu yeri görmek ve buluntuların buradan çıkıp çıkmadığını denetlemek amacıyla küçük bir araştırma yapmıştır.
Tabakalanma: Mezarlık alanında kazı yapılmamıştır. Bu açıdan tek dönemli bir mezarlık olup olmadığı bilinmemektedir.
Buluntular: İnsan Kalıntıları ve Mezarlık: Mezarlık alanında; definecilerin karıştırdığı yerde kalın cidarlı; iyi pişirilmemiş küp parçalarının varlığından ve Göller Köyü halkının verdiği bilgiden küp mezar tipinde bir mezarlığın var olduğu anlaşılmaktadır. Çukurların sıralamasına göre düzenli bir gömülmenin yapıldığı anlaşılmaktadır. Büyük küplerin ağızları taşlarla kapatılmıştır. Yine köylülerin verdiği bilgilerden mezar hediyelerin hem küplerin dışına hem de içine bırakıldığı anlaşılmaktadır. Gömüt Armağanları: T. Özgüç; Maşat Höyük yayını içinde Amasya ve Tokat Müzesi'nde saklanan kama; mızrak ucu; sap delikli balta iğne gbi buluntuların büyük kısmının Oymaağaç Mezarlığı'ndan; bazılarının ise Göller Mezarlığı'ndan geldiğini belirtmektedir [Özgüç1978:32-36]. Bu buluntular içinde hangilerinin Göller'den bulunduğunu söylemek olanaksızdır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Mezarlıkta bir yerleşmenin varlığını gösteren kültür buluntuları elde edilememiştir. Bu bakımdan yerleşme dışı bir mezarlık olarak tanımlanabilir. Son yıllarda yörede erozyonun yol açtığı toprak kaymalarından; pullukla derin sürülmeden dolayı yamaçlardaki yüzeysel küp mezarlar ortaya çıkmaktadır. Göller Mezarlığı da bu şekilde defineciler tarafından keşfedilip çok kısa zamanda yok edilen İlk Tunç Çağı mezarlıklarından biridir.


Liste'ye