©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gölköy Enstitüsü

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gölköy Enstitüsü
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Kastamonu
İlçe:
Merkez
Köy:
Gölköy
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP

     


Yeri: Kastamonu il merkezinin yaklaşık 6-7 km kuzey-kuzeybatısında; Gölköy Enstitüsü yakınında; Ziraat Bakanlığı'na bağlı olan fidanlıkta; bekçi kulübesinin yakınında ve Enstitü binalarının güneydoğusundaki tarlada.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Buluntuların ele geçtiği yer son yıllarda enstitü yapıları ile dolduğundan; konaklama yerlerinin kesin varlığından araştırmaların yetersizliğinden dolayı bahsedemeyiz.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Kemal Alot 1942 yılında Gölköy Enstitüsü civarında 5 adet çakmaktaşı alet bulmuştur. Bunlardan binaların güneydoğusunda tarla içinde bulunan mızrak ucu biçimindeki çakmaktaşı alet en dikkati çeken parçadır. Kansu'nun yaptığı araştırma hakkında ayrıntılı bilgi verilmemiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Alot'un bulduğu 5 alet içinde; sarı renkte çakmaktaşından yapılmış ve kabaca mızrak ucu biçiminde olan alet yayınlanmaya değer görülmüştür [Şenyürek 1943:şek.2]. Aletin bir yüzü işlenmiştir. Kenarlarının keskinliğini kaybetmesinden; kütleşmiş olmasından dolayı sürüklenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Levallois tekniğinde yapılmış olan bu alet önceleri uç; daha sonra da yan kazıyıcı olarak görev yapmıştır. Boyutları 9.1x5.1x1.6 cm'dir. Kemal Alot'un diğer bulduğu yontma taş aletler hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. Kansu; Gölköy civarında kendisinin de Levalloiso-Moustérien tipinde yontma taş aletler ele geçirdiğini söylemektedir [Kansu 1947:229; şek.2;no.3]. Daha sonra aynı bölgede Bostancı'nın da araştırma yaptığını görmekteyiz. Bostancı; Gökırmak Vadisi'nde yaptığı araştırmada Gölköy çevresinde buluntu bulup bulmadığı konusunda metin içinde bir bilgi vermemesine karşıt; bu araştırmayı anlatan yayınında; lev.I'deki haritasında buluntu yeri olarak Gölköy'ü göstermekte ve ayrıca lev.IV'deki çizimlerde; Gölköy ve Daday çevresinde bulunan diğer sileks aletler alt yazısını koymaktadır [Bostancı 1952:138]. Gerçekten Bostancı'nın bu alanda herhangi bir buluntu bulup bulmadığı anlaşılmamaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye