©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Aktaş

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Aktaş
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Elazığ
İlçe:
Ağın
Köy:
Öğrendik
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Erzincan;Tunceli; Malatya; Elazığ il sınırlarının birleştiği yerde; Malatya il merkezinin kuzeydoğusunda; Elazığ kent merkezinin kuzeybatısında; Fırat Nehri'nin batısında; Ağın'ın kuzeyinde eski adı Gerani olan Öğrendik Köyü'nün yaklaşık 1.250 m kuzeydoğusunda; Pulköy ile Bahadırlar arasında yer alan bir mevkii'dir. 1:100.000 ölçekli haritada geçen Ağtaşı Tepe'nin burası olduğunu kabul edebiliriz. Olasılıkla yöresel ismi Ağtaşı olan bu yerin İ.K. Kökten tarafından biraz değiştirilerek Aktaş olarak adlandırılmıştır. Buluntu yerinin idari olarak hangi il sınırları içinde olduğunu saptamak olanaksızdır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bölge; yükselmiş ve sonradan aşıntı ve taşıntılar yüzünden yüksek düzlüklere dönük tepeli bir görünümdedir. Çevrede Miosen dönemi tortulları ve kalkerleri vardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Kılıç Kökten; 1971 yılında Elazığ yöresinde; Keban Barajı göl suları altında kalacak yerleri saptarken olasılıkla bir mevkii adı olan Aktaş buluntu yerini tespit etmiştir. Olasılıkla günümüzde Keban Baraj gölü suları altında kalmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; Miosen tortulları arasında istiridye; yosun fosilleri ve kalıpları arasında çakmaktaşı yumrulardan yapılmış uçları yontuk çakıllar; iri ve kenarları çentikli yongalar bulmuştur. Araştırmacı bu kaba aletleri; çıktıkları arazinin yapısı ve yanlarındaki fosil kalıntılara göre çok daha önce işlenmiş olduklarını iddia etmektedir [Kökten 1974:3; lev.5/2 ve lev.25]. Yalçınkaya ise Beypazarı-Çeçtepe; Eşkini Sefine ve Aktaş buluntularına dayanarak Anadolu'da Eskitaş Çağ'ı başlangıcında bir kültürün var olabileceğine işaret etmektedir [Yalçınkaya 1985:429]. Biz bu konaklama/işlik yerini Alt Paleolitik Çağ grubu içinde değerlendirdik. Çaytaşı aletleri ile Anadolu'nun en eski yontma taş endüstrisi veren yerlerinden biridir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye