©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gez Alanı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gez Alanı
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Bayburt
İlçe:
Merkez
Köy:
Gez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Bayburt il merkezinin 13 km güneydoğusunda; Gez Köyü'nün batısında; Bayburt-Erzurum karayolunun hemen yanından geçen Çoruh Nehri'ne karışan Gez Deresi'nin kuzeybatı yamaçlarındaki bir alanda. Bu yamaçlar karayolundan yaklaşık 1.5-2 km içerdedir. Buluntu yeri Sarıçiçek Dağı'nın güney eteklerindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Bu yamaçta sularla sürüklenmiş; bundan dolayı yayılmış durumda bulunan bazalt aletler ele geçmiştir. Bazaltların bölgeye yabancı olduğu söylenmektedir. En yakın bazaltlara Çoruh Irmağı yatağında rastlanmaktadır. Gez Alanı'nda bulunan bazaltlar ise ince gözenekli ve iyi kalitededir. Bunlar olasılıkla ırmağın; çok yukarılardan sürükleyerek getirdiği taşlardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Obsidienden yapılan biri hariç tümü bazalttan yapılmış olan aletler ve artıklar; Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden oluşan bir jeolog ekibinin kendi konularında Karadeniz Bölgesi'nde 1985 yılında yaptıkları araştırma sırasında tesadüfen bulunmuştur.
Tabakalanma:
Buluntular: Buluntular arasında; 12.4x7.6x3.9 cm boyutlarında Acheuléen tipinde bir iki yüzeyli (el baltası) [Gündüzalp 1986:res.5]; Levalloiso-Moustérien tipinde üçgen biçimli yongalar; ön ve yan kazıyıcılar ve çekirdekler sayılabilir [Gündüzalp 1986:res.7-23]. Uç kazıyıcılar genelde kısa ve ince dilgiler üzerine yapılmıştır.Taş aletler çok yakındaki bir geçici yurt yerinden sürüklenerek gelmiş olmalıdır. In situ değillerdir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye