©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tavium

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tavium
Türü:
Höyük
Rakım:
m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Yozgat
İlçe:
Merkez
Köy:
Büyüknefes
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Yozgat İli, Büyüknefes Köyü'nde Büyükkale ve Küçükkale isimli yan yana iki tepenin bulunduğu alan ile yakın çevresi antik Tavium kentidir [Belke-Restle 1984:229-231].
Konumu ve Çevresel Özellikleri:
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Daha eski döneme ait çanak çömlek parçaları veren Büyükkale'de detaylı ilk araştırma, 1939 yılında K. Bittel tarafından yapılmıştır. 1997 yılından beri K. Strobel başkanlığındaki bir ekip tarafından yüzey araştırmaları yapılmaktadır.
Tabakalanma: Yapılan araştırmalara göre şehrin yayılım alanı batı yönde Kaleözü Nehri'nden doğuda Nefesçay Nehri'ne, kuzey uçtaki yüksek platodan güneyde Büyükkale ve Küçükkale höyüklerini içine alan bölgeye kadar yayılmıştır. Bu şekli ile 1.5 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır [Gerber 2005: res. 4]. Şehrin etrafında bir çok nekropol ve en azından 9 tümülüs vardır. Büyükkale ve Küçükkale'de yapılan çalışmalarda Demir Çağı'na ait malzeme bulunmuştur. Büyükkale, kayalık bir tepe üzerine oturmaktadır. Güney kısmı tamamen kayalıktır. Kuzey kesimi yaklaşık 25 m yüksekliğinde kültür tabakasına sahiptir. Batı kesimi oldukça diktir ve yağmur suları zaman içinde bu kesimden bol miktarda çanak çömlek malzemenin akmasına, bazı duvarların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kesim höyüğün stratigrafisinin anlaşılması için oldukça önemlidir. Burada oluşan kesitte üstteki Roma ve daha geç dönemlere ait çanak çömlek veren tabakanın altında, 6 m kalınlığındaki kültür dolgusundan Demir Çağı malzemesi ve az sayıda Hitit malzemesi toplanmıştır.
Buluntular: Çanak Çömlek: Küçükkale'de erozyona bağlı olarak çanak çömlek parçalarının büyük bir bölümü höyüğün eteklerine kaymıştır. Demir Çağı'na ait malzeme höyüğün doğu yamacında yoğundur. Bu malzeme içinde Erken Demir Çağı'na tarihlendirilebilecek malzeme çok azdır. Birkaç kırmızı boya bezemeli çanak çömlek parçası bu döneme ait olabilir. Orta Demir Çağı, yerleşmede çok sayıda örnekle temsil edilmektedir. Boğazköy-Büyükkaya'dan bilinen koyu kahverengi boya ile yapılmış girlant bezemeli çok sayıda örnek vardır [Gerber 2005: res. 7,8]. Orta Demir Çağı'nın geç evresinde beyaz astar üzerine boya bezemeli malzeme ile birlikte çok renkli çanak çömlek parçaları ve Boğazköy II tabakasından bilinen gri çanak çömleklere ait ilk örnekler ele geçirilmiştir [Gerber 2005: res. 9]. Geç Demir Çağı'nın karakteristik seramiğini iyi perdahlı gri çanak çömlekler oluşturmaktadır. Bunlardan bol miktarda bulunmuştur [Gerber 2005: res. 10]. Beyaz astar üzerine parlak boya bezemeli veya dönemin karakteristik çok renkli boya bezemeli malları henüz bulunmamıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye