©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Taşlıcabayır

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Taşlıcabayır
Türü:
Tümülüs
Rakım:
m
Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Merkez
Köy:
Asılbeyli
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Erken Demir Çağı

     


Yeri: Taşlıcabayır, Kırklareli il merkezinin 5 km kadar güneyinde, Asılbeyli Köyü yakınlarındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Tarla düzeltmek için tahrip edilen tepenin üst dolgusu grayder tarafından hemen hemen tümüyle düzletilmiş, geriye tepenin yalnızca 30 cm'lik bir kısmı kalmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1980 yılında Trakya Yüzey Araştırması sırasında saptanmıştır. Edirne Müzesi adına kısa süreli kurtarma kazısı yapılmıştır. 1982 yılında M. Özdoğan başkanlığında kısa süreli bir kurtarma kazısı yapılmıştır. Kazıda M. Özdoğan'ın, ülkemizde ilk kez varlığının ortaya çıktığını söylediği Kuzey Karadeniz step kültürlerine ait kurgan türü mezar ve 52 tane tüm kap bulunmuştur [Özdoğan-Parzinger 1995:45].
Tabakalanma:
Buluntular: Çanak Çömlek: Mezar armağanı olarak bırakılmış buluntular grayderin paleti tarafından çiğnenerek ezildiğinden, uzun ve zahmetli bir sertleştirme ve restorasyon işleminden sonra tümlenerek, Edirne Müzesi'nde bulundukları şekliyle teşhir edilebilmiştir. Toplam 51 kap tümlenmiştir [Özdoğan 2000c: çiz. 1]. Tümü el yapımı olan kapların arasında en çok tek kulplu maşrapa ve küçük çömlekler vardır. Genellikle siyah, ender olarak da kırmızı renkte olan kaplar oluk, yiv, çizi ve ip baskı bezemelidir. Bu kap topuluğunun içinde iki kulplu bir kupa, kuzey steplerine özgü ip baskı bezemeye sahiptir [Özdoğan 2000c: fig. 2]. Buluntu topluluğu içinde Trak kavimlerinin güneyle ilişkisini gösteren, diğer mallardan farklı, mikalı gri renkli bir hamurdan yapılma iki kulplu büyük bir çömlek de bulunmuştur. Mezarın en ilginç buluntusu dağıtılmış tepenin toprağına karışmış durumdaki dört emzikli büyük çömlektir [Özdoğan 2000c: çiz. 3, 4; Özdoğan 1999: çiz. 3]. Geniş ve dik boyunlu bu çömlek de yiv ve ip baskı yöntemiyle bezenmiştir. Bu çömleğin, Trak ölü gömme adetlerini anlatan antik yazarların sözünü ettiği, ölü gömme töreninden sonra ölünün anısına kamışla bira içilen tören kabıdır. Tören kabı, bir mezar ile ilişkili olarak bulunmuş olan tek örnektir. Mezar: Kuzey Karadeniz step kültürüne ait kurgan türü bir mezar bulunmuştur [Özdoğan 1999:10].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Özdoğan, burada bulunan kapların öneminin, yalnızca türlerinin en güzel örnekleri olmasından kaynaklanmadığını, aynı zamanda bu kültürün çok tartışmalı olan Kuzey Karadeniz-Anadolu bağlantılarını somut olarak kanıtlamasına da dayandığını ve ilk kez bu birlikteliği gösteren bir toplu buluntu ortaya çıktığını belirtmiştir.


Liste'ye