©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gavurini Mağarası

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gavurini Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
1140 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Alanya
Köy:
Obaköy
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Antalya İli'nin güneydoğusundaki Alanya İlçesi'ne 3.8 km mesafedeki Obaköy Köyü'nde yer almaktadır. Gavurini Mağarası; Kadıpınarı Mevkii'nde bulunan Gümerme Dağı'ndaki (Tepesi) derin bir vadi içindedir. Bu vadi Oba Çay'ın ve Yayla-Değirmendere yolunun güneybatısındadır. Kadıpınarı Mevkii'nde bulunduğu için Kadıpınarı/Kadıini Mağarası olarak da anılan mağaranın yerel adı Gavurini'dir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Tavan yüksekliği 10-20 m arasında değişen mağara oldukça derin ve büyüktür. Giriş kısmındaki büyük kaya blokları girişi engellememektedir. Yoldan yüksekliği 50 m'dir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İlk olarak 1956-57 yıllarında İ.K. Kökten tarafından mağaranın ağzına yakın bir yerde küçük bir deneme açması açılmıştır. Kökten; bu deneme kazısında üstten itibaren Klasik Çağ; İlk Tunç Çağı; Neolitik Çağ tabakalarının geldiğini; en altta ise Üst Paleolitik Çağ'a ait tabakanın gün ışığına çıktığını anlatmaktadır. Olasılıkla ana toprağa inilememiştir. Kazının boyutlarının çok küçük olduğu düşünülürse tabakalanmanın çok sağlıklı olmadığı şimdilik kabul edilebilir. Daha sonra 1996 yılında E. Güleç; S. L. Kuhn; A. Sevim; C. Pehlevan tarafından Antalya çevresinde yapılan yüzey araştırması sırasında da ziyaret edilmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; Üst Paleolitik Çağ'a tarihlediği tabakada; Aurignacien tipte aletler bulduğundan sözetmesinden başka bir bilgimiz yoktur. Aynı araştırmacı Homo sapiens sapiens olarak yorumladığı iskelet kalıntılarını; sertleşmiş kum kalıntıları içinden zorlukla söktüğünden bahsetmesine karşın; bu kalıntının hangi tabakaya ait olduğunu söylememektedir. E. Güleç; S.L. Kuhn; A. Sevim; C. Pehlevan tarafından Antalya çevresinde yapılan yüzey araştırmasında Paleolitik kültür izlerine rastlanmamış ancak mağaranın ön kısmından aşağıya doğru yaklaşık 4 m uzanan eğimli bölgede Paleolitik Çağ buluntuları saptanmıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye