©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gani Dağı Yöresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gani Dağı Yöresi
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Kahramanmaraş
İlçe:
Pazarcık
Köy:
Ulubahçe
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Kahramanmaraş il merkezinin 35 km güneydoğusunda; Pazarcık İlçesi'nin doğusunda yer alan Gani Dağı ve onu batıdan ve kuzeyden çevreleyen Aşağı Bağdin ve Ulubahçe (Yukarı Bağdin) köyleri yakınındaki düzlükler; ayrıca Pazarcık İlçesi'nin 24 km doğusundaki Ardıl Köyü ile Ardıl Köyü'nün 8 km güneybatısındaki Sarıl köyleri arasında kalan alan. Bu iki buluntu yeri Gani Dağı olarak arkeoloji yazınına girmiştir. Her iki buluntu yerini aynı şematik planda göstermek mümkün olmadığı için Sarıl ve Ardıl köyleri için İkizini fişindeki şematik plana bakılması gerekmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Çok dağlık bir alan olan bölgede su kaynakları mevcuttur. Döngel bölgesi gibi birçok mağara bulunmaktadır. Araştırılması gereken bölgelerdendir. Sistemli yapılacak yüzey araştırmalarında; özellikle Paleolitik Çağ'lara ait buluntuların ele geçmesi çevresel özelliklerine bakılarak beklenmelidir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ.K. Kökten Döngel mağaralarından dolayı 1959 yılında Kahramanmaraş bölgesinde ve dolayısıyla Gani Dağı civarında kısa süreli bir araştırma yapmıştır. Kökten bu araştırmasını öncelikle Maraş-Malatya yolu üzerinde; yolun doğusunda; Gani Dağı'nın eteklerinde ve dağı çevreleyen düzlüklerde gerçekleştirmiş; daha sonra ise dağın doğu kısmına geçerek İkizin kazısına parelel olarak Ardıl ile Sarıl köyleri arasırdaki düzlüklerde araştırmasını devam etmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten bölgeyi ziyaret ettiğinde; dağın batı eteklerinde ve onu çevreleyen düzlüklerde biri beyaz diğerleri koyu kırmızı/kahverengi renginde çakmaktaşından yapılmış; yonga yüzleri; kenar çizgileri ve kenar çentikleri aşınmış fakat tam silinmemiş yontma taş aletler bulmuştur. Bu aletleri ihtiyatla Geç Alt Paleolitik Çağ'a tarihlemektedir [Kökten 1960:48-49]. Kökten daha sonraki yılda ise Pazarcık İlçesi'nin güneydoğusundaki Sarıl ve bu köyün kuzeybatısında yer alan Ardıl köyleri arasındaki yamaçlarda Alt ve Orta Paleolitik Çağ'a tarihlenebilecek parçalar bulduğunu ifade etmektedir [Kökten 1962a:40].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye